Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na internetu mafijaša proglasili svetim

07.01.2009.
u 13:29

RIM – Proglašenje svetim odmah, kao za papu Ivana Pavla II., traže i za mafijaškog kuma njegovi obožavatelji na Facebooku, a za drugog mafijaša drže da je pravi mit. Jesu li mafijaši počeli upotrebljavati internet za svoju propagandu?

Na Facebooku su otvorene grupe klubova obožavatelja mafijaških čelnika kao što su Toto Riina, koji je kažnjen s više doživotnih kazna zatvora, ili Bernardo Provenzano, također mafijaški šef koji je uhićen poslije 40 godina bjegunstva.

Za Riinu se na Facebooku kaže da je "mit" (un mito), a Provenzana bi njegov klub obožavatelja htio odmah proglasiti svetim (subito santo). Protumafijaško tužiteljstvo u Palermu s pozornošću prati Facebook jer drži kako putem interneta mafijaši žele pritisnuti javnost da bi se promijenili zakoni koji su zaista strogi za mafijaška kaznena djela.

Nacionalni protumafijaški tužitelj Pietro Grasso drži kako mafijaši koriste sve moguće sustave u globaliziranom svijetu.
- Uvijek se prilagođavaju novostima - rekao je Grasso. Tako je "cosi nostri" Facebook postao nova strategija komunikacije.

Koliko ima prijatelja Tota Riine? Čak je 2228 upisanih uz "ujka Tota" (zio Toto), 34 uz Provenzana, a klubova obožavatelja kumova iz Corleonea, mjesta pokraj Palerma čuvenoga po mafiji, ima 85. Mafija koristi, dakle, i internet za svoju propagandu.


Facebook: 'Trst je naš'

Na Facebooku postoji i grupa "Trst je naš" oko koje su se okupili mnogi jugonostalgičari ne samo s prostora bivše Jugoslavije, nego ima i Talijana koji žale za nestankom multinacionalnosti i multikulture zemlje. Ima, dakako i Slovenaca koji žale za Trstom, a koji nisu jugonostalgičari.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije