Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrio Tjednik Forum

Na Hvaru se s Milanovićem i Tedeschijem družio i Vujčić

'27.02.2012., Zagreb - Boris Vujcic, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke s fotoaparatom.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/3
14.06.2012.
u 20:30

Nijedan od prijatelja nije želio potvrditi boravak u hvarskoj vili, ali ga nisu ni demantirali

Pozivajući se na svoje izvore, tjednik Forum u sutrašnjem broju objavljuje da premijer Zoran Milanović nije bio jedini ekskluzivni gost Emila Tedeschija u vili Floriani na Hvaru, nego se s njima nalazio i budući guverner Boris Vujčić. Nijedan od sudionika ladanjskog druženja nije želio komentirati odmor na Hvaru, koji postaje prvorazredni društveni događaj u zemlji i ima sve šanse da preraste u skandal. To što se premijer ljevičar našao u gostima kod tajkuna Milanovićev je prvo osobni gaf, to više što je suradnike kažnjavao i kritizirao i za manje propuste. Ladanjska vila tik uz rame premijera nije mjesto ni za sadašnjeg zamjenika guvernera, a kamoli budućeg guvernera jer se odmah postavlja pitanje kako će se postaviti prema premijeru kad zatraži da zažmiri na poskupljenja, tečaj ili državne deficite ako nije znao odbiti poziv na zajednički odmor?

Kontakt s polugama vlasti

Na druženju je zasad profitirao samo Emil Tedeschi jer se prikazao kao čovjek koji direktan kontakt sa svim važnim polugama vlasti. Predsjedniku Josipoviću ekonomski je savjetnik, s Milanovićem se nalazi na ručkovima i kavama, a sad se u tu priču upleo i kandidat za guvernera Boris Vujčić, čiji je izlazak na scenu već opterećen utegom prijateljstva s premijerom Milanovićem.

U nekom duljem roku i Tedeschi će zbog svog prijateljstva zbrajati minuse, pogotovo ako se njegovi poslovni planovi poklope s državnim institucijama pa, primjerice, zatraži jeftin kredit iz HBOR-ovih linija ili se javi na natječaj za preuzimanje neke državne tvrtke. Prije dvije godine Tedeschi je pokušavao kupiti Podravku, ali je lakše smekšao slovenska srca i preuzeo Drogu Kolinsku nego došao do Koprivnice.

Vujčić je tjedniku Forum odgovorio da neće komentirati ništa, pa ni priče, a sličan stav ponovio je i Večernjem. Javnosti će se obratiti tek nakon što postane guverner, i to porukama koje se tiču monetarne politike i financijske stabilnosti. Nepotvrđen, ali ni demantiran Vujčićev boravak na Hvaru nisu željeli komentirati ni mnogi ekonomski opinion makeri uz zanimljivo objašnjenje da ne žele kvariti odnose jer su s njime prijatelji. Također potvrđuju da Vujčićevo prijateljstvo s vlasnikom vile na Hvaru nije od jučer, ali očito ni on ni Milanović još nisu naučili da se na druženja gleda na drugi način kad se prijatelji nađu na važnim javnim funkcijama. Dok je bio u opoziciji, Milanović je redovito jednom mjesečno ručao s Vujčićem pa u Banskim dvorima ne razumiju gdje je sada problem ako se nađu na Hvaru?

Za političkog analitičara Davora Gjenera nema dvojbi, premijer i sadašnji zamjenik guvernera kao javne su osobe prekršili članak 11. Zakona o sprečavanju sukoba interesa i očekuje stav komisije. Privatno druženje guvernera i premijera pokazuje ozbiljno nerazumijevanje temeljnih elemenata parlamentarne demokracije. Gjenero upozorava da je premijer ozbiljno potresao ravnotežu u političkom sustavu time što je mimo saborskih odbora, kojima je to nadležnost, rekao tko će biti novi guverner.

– Guvernera HNB-a ne imenuje Vlada i premijer nego parlamentarni Odbor za imenovanja uz suglasnost Odbora za financije. Umjerena reakcija partnera na vijest o odlasku Rohatinskog pokazala je da se Milanović nije konzultirao s koalicijskim partnerima – ističe Gjenero.

Rohatinski samo na tenisu

Teniski turnir u Umagu jedini je javni skup na kojemu se sadašnji guverner Rohatinski mogao vidjeti u društvu menadžera i političara, a na konferencijama na kojima je sudjelovao zadržavao se u društvu sudionika tek toliko koliko mu je protokol nalagao. Vujčić je opušteniji i ležerniji u komunikaciji, otud valjda i suzdržanost u ekonomskim krugovima da komentiraju zajednički boravak s premijerom. Prijateljstvo Rohatinskog i Todorića 12 je godina bilo predmet posebnog interesa javnosti. Vujčić će zato morati jako paziti da mu prijateljstvo s Milanovićem, Tedeschijem te drugima s kojima je imao bliske kontakte ne bude ispred posla koji mu se nudi.

Komentara 7

RU
rubix
21:56 14.06.2012.

Bože, kakvim glupostima se vi novinari bavite... Najbolje da se premijer i budući guverner zatvore u pećine i ne komuniciraju s nikim sljedeće 4 godine. Onda bi vi novinari valjda bili sretni jer po vama ljudi ne smiju ni kavu skupa popiti. Dajte se bavite pravim novinarstvom, a ne prebrajanjem tko je s kime i gdje spavao!

IM
immortella
22:22 14.06.2012.

Treba pod hitno skupiti potpise za raspisivanje novih izbora i vratiti Jadranku Kosor i Rohatinskog na vlast, vratiti sve na polaznu točku, pa da se ova država konačno počme izvlačiti iz krize. Ovo što ovi sada rade, jest da će sve potonuti do kraja godine, pa nam o Novoj godini ne gine Grčka. Hitno nove izbore i povratak Kosorice na mjesto premijera. Ona je bar znala nešto raditi, ovaj lik ne zna ništa, osim pričati narodne poslovice i primitivne doskočice.

JA
james49
20:54 14.06.2012.

I kaj. Da su se družili u Gradskoj kavani kaj bi bilo to nekaj drugo? Samo da nekaj napišete. Opče ni važno jel pametno il bedâsto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije