Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora deklaraciji

Na Hrvatskom narodnom saboru zatražena federalizacija BiH

Hrvatski narodni sabor
Foto: Stole Lasic/Vecernji list
28.02.2015.
u 19:38

HNS je uspio okupiti više od 95 posto potpore izabranih hrvatskih političkih stranaka te potvrditi suvereni nacionalni legitimitet za donošenje svih važnih odluka.

Više od 420 izabranih izaslanika Hrvata u BiH izabranih na svim razinama dali su potporu deklaraciji kojom se traži preustroj zemlje i sazivanje nove međunarodne konferencije, usvojena je i posebna izjava o Domovinskom ratu te je Dragan Čović izabran ponovno za predsjednika HNS-a. Šestome zasjedanju Sabora priključilo se uz dosadašnjih osam stranaka još nekoliko hrvatskih političkih opcija, uglavnom iz kruga pravaša, čime je broj stranaka koje čine HNS porastao na 12, a na današnjem zasjedanju bili su čak i Hrvati zastupnici iz redova SDP-a, SNSD-a i neovisni zastupnici čije stranke ne prihvaćaju načela HNS-a. Na taj način je HNS uspio okupiti više od 95 posto potpore izabranih hrvatskih političkih stranaka te potvrditi suvereni nacionalni legitimitet za donošenje svih važnih odluka.

Hrvati su klljuč procesa

Za svoje poteze dužnosnici HNS-a su dobili javnu potporu predstavnika službenog Zagreba i tamošnjih političkih stranaka, više hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice, predstavnika dijaspore te kulturnih i znanstvenih institucija. Hrvatski član Predsjedništva koji je i predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. godine kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji. Pri tome je Čović istaknuo da se BiH treba preustrojiti u četiri federalne jedinice u kojima bi predstavnici manjinskih naroda imali čvrstu zaštitu.

“Mi vjerujemo da u ove dvije godine moramo završiti ono što nismo u posljednjih 20 godina od Daytona. Izjavom koju smo nedavno potpisali u BiH otvorili smo se prema EU. Moramo u ovoj godini donijeti izmjenu Izbornog zakona, koja bi bila najbolja za hrvatski narod kako bi bili jednakopravni, a onda provesti ustavne promjene”, rekao je Čović. Ocijenio je da je zajedništvo nastupom hrvatskih stranaka u okviru HNS-a donijelo Hrvatima najznačajniji rezultat zbog čega se bez Hrvata neće moći ustrojiti vlast ni na kojoj razini u BiH, ali ni provesti brojne reforme. “Ovaj put se bez predstavnika HNS-a ne može uspostaviti Vijeće ministara, Vlada FBiH i šest županija. To je kvaliteta odnosa koje smo gradili u HNS-u”, istaknuo je Čović i izrazio očekivanje da će stranke HNS-a biti zajedno i na sljedećim izborima. Tijekom održavanja Sabora predstavnici HDZ-a 1990., HPB-a i HSP-a HB tražili su izmjene u načinu odlučivanja tijela HNS-a, kao i načina biranja izaslanika, no većina je takve prijedloge odbila. Ubuduće će se u HNS-u odlučivati većinski, a ne obveznim konsenzusom.

Karamarkova poruka

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., stranke koja uz HDZ BiH ima najveći utjecaj u HNS-u, dao je punu potporu deklaraciji te istaknuo da federalizacija BiH i njezin put k EU nemaju alternativu. - Federalni ustroj BiH nema alternative i vrijeme je da se primijeni na cijelu BiH. Dok je ovako ustrojena, BiH s Republikom Srpskom koja ima dominaciju Srba i Federacija BiH koja se pretvara u entitet s dominacijom Bošnjaka, Hrvati moraju imati instituciju (HNS) koja će predložiti jasne strategije”, dodao je Raguž. Potporu HNS-u uputio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je u pisanoj poruci istaknuo kako je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije. “BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, istaknuo je Karamarko koji smatra da je rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja ključno za BiH. Potporu HNS-u izrazili su iz Sveučilišta u Mostaru, HAZU BiH, Udruga Prsten, Hrvatski svjetski kongres. Na kraju zasjedanja, sabor HNS-a je prihvatio i izjavu o Domovinskom ratu u kojemu je istaknuto kako su Hrvati kroz Hrvatsko vijeće obrane i Herceg Bosnu obranili BiH.

>> BiH se podijelila i u prosvjedima: Tri naroda i tri različite vizije

Komentara 34

NE
Neonacionalist
20:11 28.02.2015.

Moje mišljenje je da BIH može dugoročno funkcionirati jedino kao federalna država triju entiteta u kojoj će svaki entitet imati svog predsjednika, parlament, unutarnje poslove i jednu široku političku autonomiju a zajednička bi bila vojska , vanjski poslovi i monetaa , to odgovara Hrvatima i Srbima koji to več imaju u okviru postoječe Rep.Srpske ali naravno ne odgovara Muslimanima . Evo ovakva je ukratko i jednostavno rečeno situacija u BIH : Večina Srba želi da se njihov entitet koji funkcionira kao država u državi tzv. RS ili pripoji majčici Srbiji ili postane nezavisna država , večina Hrvati pak žele svoj treči entitet a dugoročno i pripajanje majčici Hrvatskoj a večina Muslimana želi unitariziranu i centraliziranu BIH ( tzv.građansku ) u kojoj će oni po načelu jedan čovjek-jedan glas s obzirom na brojčanu nadmoč imati prevlast . U suštini oni priželjkuju BIH kao nacionalnu državu bošnjačkog naroda a Hrvate i Srbe koji imaju svoje nacionalne države u susjedstvu svesti na nacionalne manjine , s obzirom da je Rep.Srpska prilično zacementirana onda se barem nadaju i pokušavaju to ostvariti u njenoj polovici koja se zove Federacija BIH , uostalom ona im je najoptimalnija s obzirom da je čitava BIH za narod od dva miljuna pripadnika možda malo prevelik zalogaj osim ako se ne misle u budućnosti razmnožavati kao Albanci na Kosovu ali sumnjam da to mogu postići u ovim vremenima , uostalom u Federaciji čine uvjerljivu apsolutnu večinu od 80% dok je Hrvata svega 20% pa im je tu puno lakše dominirati.

Avatar etnaanbama
etnaanbama
20:26 28.02.2015.

Samo naprijed trebalo je to riješit prije petnaest godina.

DI
Diosiario
21:08 28.02.2015.

Nema tu puno mudrosti. Ili federalizacija, ili još bolje, konfederalizacija države, ili raspad i to vjerovatno opet uz rat. Imali smo primjer jugoslavije i činjenicu što se s njom dogodilo kad ju je Milošević počeo unitarizirati. Sad ulogu Miloševića uzimaju na sebe Sefer Halilović inače notorni ratni zločinac, zatim Haris Silajdžić, a barem deklarativno i Bakir Izetbegović. Ali ta priča s BiH unitarizmom će proći jednako kao i ona s Miloševićem i yu-unitarizmom, jer je to tako, na jugoistoku Europe to je aksiom, to je ono što se događa, stvarnost i istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije