Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADFEST

Na Festivalu tradicije Davor Stier i ekstremni kardinal Leo Burke

kardinal Burke
Foto: Borna Filic/PIXSELL
24.10.2016.
u 16:47

Kontroverznog američkog kardinala papa Franjo smijenio je iz Kongregacije za biskupe zbog obrane pedofilije u Crkvi

Na trodnevnom Festivalu tradicije i konzervativnih ideja (TradFest) koji u organizaciji udruge Vigilare otpočinje danas u Zagrebu, jedan od govornika bit će i Davor Ivo Stier. Tijekom konferencije dodijelit će se i godišnja nagrada moliteljima ispred bolnica, odnosno inicijativi “40 dana za život”, no zanimljivo je da na festivalu sudjeluje i kontroverzni kardinal Raymond Leo Burke, uz potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova koji je svoje sudjelovanje potvrdio Večernjem listu.

Riječ je o američkom kardinalu kojeg je papa Franjo smijenio iz Kongregacije za biskupe, a zatim ga maknuo i s mjesta vrhovnog suca te mu dao tek ceremonijalnu dužnost kao zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda. Iz Vatikana se poslije moglo čuti kako je takvoj odluci pape Franje presudio ekstremizam kardinala, a uz njegovo ime vežu se i pokušaji obrane pedofilije u redovima Crkve.

Javno je zagovarao stav da se katoličkim političarima koji ne ustanu protiv pobačaja uskrati pričest, crkvene sakramente uskratio bi svima koji se odluče sklopiti drugi brak, a one koji glasuju za Baracka Obamu optužio je da “nisu čiste savjesti”.

Kardinal Burke javno je kritizirao i papu Franju, optužujući ga za popustljivost prema homoseksualcima, govoreći da je “Crkva brod bez kormila”.

“TradFest festival je tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. naprednih i militantno-sekularnih ideja i politika koje su na nasilan i revolucionaran način pokušali zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu”, stoji u najavi konferencije koju organizira Vice Batarelo, ujedno i prvi govornik na festivalu.

Potom je predviđen pozdravni govor njihova dugogodišnjeg suradnika Davora Ive Stiera, a među sudionicima su i svećenik don Damir Stojić, Krešimir Planinić iz udruge “U ime obitelji” i Stjepo Bartulica iz Centra za obnovu kulture.

Prema najavama organizatora, na okruglim stolovima obrađivat će se i teme o obitelji, sekularnosti, spolnom odgoju, zaštiti života od začeća, kulturi smrti te rodnoj ideologiji.      

>> Vigilare poziva Hrvatsku lutriju da ukloni reklamu koja ponižava žene

Komentara 7

I9
ivan.994
22:56 24.10.2016.

Bravo za kardinala Burkea, bori se za istinu i nije ga sram javno ju braniti! A protivnici samo nek lažno napadaju, tako samo otkrivaju svoje pravo lice!

CR
CROLINDA
08:30 25.10.2016.

bolje da je striktan nego da je zabavni populist kao Bergoljo koji od vjere pravi nekakvu bevandu od malinova vina za one koji ionako već opasno za spasenje i olako shvaćaju Božje istine

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:39 25.10.2016.

Kardinal Burke se zalaže za konzervativne stavove katoličke crkve, a u nekim svojim odrednicama i za stavove koji djeluju suprotno od današnje politike Svetog oca Pape Franje. Zbog toga je u crkvenoj hijerarhiji degradiran ali i kritiziran od drugih katoličkih velikodostojnika. Kao ilustraciju navest ću njegove dvije postavke. Prva je da obitelji trebaju čuvati svoju djecu od susreta s osobama homoseksualnog opredjeljenja i takve osobe nikada katoličke obitelji ne trebaju puštati u svoje domove a posebno za obiteljska okupljanja povodom Božića i drugih vjerskih obiteljskih slavlja. To je u potpunoj suprotnosti od stavova današnjeg Vatikana koji danas smatra da u katoličku zajednicu treba uključiti i homoseksualne osobe a ne ih iz te vjere i zajednice izbacivati. Drugi stav je prema islamu gdje Burke smatra da islam u stvari i nije vjera već sredstvo kojim se uspostavlja islamska država koja se širi cijelim svijetom. Irski biskupi su javno rekli da ovakvi stavovi prema islamu samo produbljuju jaz između vjera i ne djeluju u kršćanskoj vjeri koja je vjera otvorenog srca i kojom se širi ljubav a ne nasilje dok Burkeovi stavovi potiču na nasilje prema pripadnicima islamske vjere. Na žalost ima toga još, pogotovo o tome da žene nemaju što tražiti u poslovima u crkvama i da im se ne smije dozvoliti nikakva uloga prilikom crkvenih misa. Sve poslove oko misa trebaju, kako smatra Burke, obavljati isključivo muškarci, ženama pristup tim poslovima treba biti trajno zabranjen uključivši i djevojčicama pa i onim najmanjim u ulogama dječjih ministranata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije