Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U potrazi za zlatom

Na dravskom sprudu našli zlatna zrnca i crveni jaspis od pola kg

'26.08.2010., Lepoglava - Clanovi Udruge Lepoglavski ahat u Dravi su nasli zrnca zlata i mnogo kristalica poludragog kamenja. Photo: Ljiljana Risek/VLM'
Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
1/3
31.08.2010.
u 14:05

Zlato koje se danas nalazi u dravskim nanosima potječe iz Alpa, u kojima je nekad bilo vezano uz kvarc

Zrnca zlata promjera milimetar i manja te mnogo kristalića granata, peridota i drugog poludragog kamenja dio je blaga što su ga iz nanosa Drave isprali članovi Udruge "Lepoglavski ahat".

Petnaestak članova iz Samobora, Vinice, Cerja, Lepoglave i drugih mjesta potragu za zlatom organizirali su na riječnom sprudu nedaleko od međimurskog mjesta Trnovca. Zlato koje se nalazi u dravskim nanosima potječe iz Alpa, u kojima je nekad bilo vezano uz kvarc. Kako je voda na dugom putu iz Austrije kotrljala kamenje, tako se zlato odvajalo i taložilo na obalama.

– U Dravi najčešće nalazimo zrnca veličine do milimetra, i to u pijesku u kojemu ima granata i magnetita – objasnio je predsjednik Udruge "Lepoglavski ahat" Damir Vrtar. Mineralozi amateri ekspediciju su organizirali radi testiranja uređaja za odvajanje pijeska od šljunka, koje su sami izrađivali cijele prošle sezone. Izradili su četiri uređaja, a ispostavilo se da su neki od njih ne samo savršene kopije uređaja koji se mogu vidjeti na internetu već da su i iznimno učinkoviti.

– Na sprudu smo ispirali cijelo popodne šljunak i skupljali pijesak te ga potom stavljali u pliticu, kako bismo odvojili nečistoće i dobili teške frakcije u kojima ima zlata. Našli smo nešto zlatnih zrnaca i kristala raznog poludragog kamenja. Najvrjedniji "ulov" imala je Viktorija Solina, koja je našla nadasve lijep primjerak crvenog jaspisa, težak gotovo pola kilograma – istaknuo je Vrtar.

Odmah je dogovoreno da se dio poludragulja trajno pohrani u zbirci udruge, a ostatak poludragulja majstori bi izbrusili za komplet nakita, koji je atraktivne crvene boje. O važnosti nalaza govori i podatak da je jaspis bio jedan od najcjenjenijih dragulja antičkoga doba. Posebno su ga cijenili Grci, koji su smatrali da svojem vlasniku daruje unutarnji sklad i sretan brak.

Mineralozi će sljedeći put ići u potragu za zlatom na Ivančici. Ispirat će nanose u potocima Ivančice za koje su uvjereni da u njima ima zlatnih zrnaca. Nadaju se da će naći veći fragment, kojim bi obogatili zbirku, i produbiti znanja o rudnim posebnostima Ivančice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije