Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekriven muljem

Na dnu Save pronašli ostatke MiG-a koji je raketirao Brod i most

mig
23.08.2010.
u 17:00

– Motor je nešto duži od metra, a obujam mu je toliki da ga dva čovjeka ne mogu zagrliti – kaže voditelj ronjenja u klubu “Marsonia” Delibor Jakičić.

Članovi brodskog Kluba podvodnih aktivnosti “Marsonia” za ronjenja u rijeci Savi u blizini izletišta na Poloju otkrili su dio mlaznog motora MiG-a 21, zrakoplova bivše JNA koji je 1992. godine raketirao savski most i Slavonski Brod.

Vidljivost 40 centimetara

Drugi dijelovi aviona koji je tada pogodila protuzračna obrana Hrvatske vojske te tijelo pilota pronađeni su neposredno nakon rušenja u polojskoj šumi. Brodski su ronioci odavno čuli priče o postojanju motora, ali tek su ih ove godine za obavljanja jedne ekološke akcije na Savi splavari upozorili na jednu lokaciju na kojoj im zapinje ribički pribor.

Nakon tri dana intenzivnog traganja ronioci Darko Tomić, Dominik Glas i Delibor Jakičić uspjeli su pronaći motor aviona.

– Posao nam je bio otežan zbog činjenice da vidljivost u Savi nije veća od 40 centimetara. Motor je nešto duži od jednog metra, a obujam mu je toliki da ga dva čovjeka ne mogu zagrliti. Pretpostavljamo da je težak oko dvije tone. Najvećim je dijelom ukopan u šljunak i mi smo ga pomoću pumpe uspjeli djelomično odmuljiti – kaže voditelj ronjenja Delibor Jakičić i dodaje kako im je to drugi najveći savski pronalazak nakon staroga rimskog mosta u Slavonskom Kobašu.

Slijedi potraga za krilom

O svom otkriću ronioci su izvijestili Muzej brodskoga Posavlja, izrazivši pritom spremnost da motor pomoću dizalice izvuku na obalu. O tome će, međutim, konačnu riječ dati lokalna vlast i nadležne institucije, koje trebaju odlučiti što će s njim učiniti.

Do tada je, kažu, bolje da motor nastavi ležati u Savi nego da ga netko pronađe i odnese u staro željezo.

– Ne znamo kolika je povijesna vrijednost motora, no vjerujem da se može koristiti kao izložak u muzeju ili, primjerice, Tehničkoj školi. Idućih ćemo dana pokušati u potpunosti očistiti motor od pijeska kako bi postao slobodan i spreman za vađenje – zaključio je Jakičić.

Očevidac pada zrakoplova dojavio im je kako u blizini pronađenog motora mora biti i krilo srušenog MiG-a, pa će brodsko ronioci idućih dana opet imati pune ruke posla kako bi pronašli i taj dio srušenog zrakoplova.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
08:19 24.08.2010.

rat je prošao, ali ljudi vole istraživati i skupljati ratne suvenire

BE
bendaniel22
08:30 24.08.2010.

Izvucite \"mrcinu\"... I izlozite ju. Jednog dana u buducnosti ce djeci dat sliku sa cim i protiv cega su se \"starci\" borili. Cestitam na poduzetnosti. Iako radje ronim na Velikim Koraljnim Grebenima. Puno koralja i riba, tu i tamo koj morski pas, no nema Migovih mlaznih mashina...

FE
Felicijen
18:35 24.08.2010.

Kako je od ´95 lovostaja za migove, ovog kapitalca vrijedi izložiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije