Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETIRAN NIZ GRADOVA

Odmazda za Bljesak: Očajnički napad na Zagreb zabranjenim kazetnim bombama

Srbi raketirali Zagreb kao osvetu za vojni poraz u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji 2. i 3.5.1995.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
02.05.2022.
u 07:45

Jedan od vođa srpskih pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u veljači 1995., poručivao je kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

U ponedjeljak i utorak, 2. i 3. svibnja, obilježava se 27. godina od raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, gdje je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno je više od 200 ljudi.

Raketiranje se dogodilo u znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", a vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog.

Rakete s tzv. zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih "zvončića", a ranjeno je 218 osoba.

U listopadu 2013. godine, prilikom sanacije krova na Dječjoj bolnici, pronađen je zaostali "zvončić" koji je protueksplozijska služba sigurno detonirala, ali tek nakon što je u operacijskog sali ispod toga krova uspješno završen operativni zahvat.

Martić osuđen i za raketiranje Zagreba

Jedan od vođa srpskih pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u veljači 1995., poručivao je kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

Haaški sud osudio je Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90.-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995.

Srbi raketirali Zagreb kao osvetu za vojni poraz u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji 2. i 3.5.1995.
1/6

Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad i Zagreb, također u odsutnosti, osuđen na 20 godina.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Na današnji dan prije 27 godina raketirano je više gradova u Hrvatskoj: Rakete su padale i na Dječju bolnicu

 

Komentara 12

RA
Raff2
09:34 02.05.2022.

Zato je anja dobila mjesto u Vladi.

JA
Jania
09:16 02.05.2022.

Sedmero poginulih civila zaslužuju da im se navedu imena. Hoće li Pupavac i njegova djevojčica Anja zapaliti svijeću i staviti vijenac na Trgu svibanjskih žrata?

FE
fefellerunt
21:13 02.05.2022.

Koliko je to bio bitna događaj za Hrvate vidi se po broju komentara, kao i broj "posjetitelja" na članke o obljetnici bljeska . Primjer koliko je besmisleno ulagati trud i znanje za ovaj narod, koji je bio nesposoban imati državuu 1000 godinu, tako da mu ni ona ni danas ništa ne znači, osim da izvlači novac iz nje bilo kao nekakav kvazipoduzetnik , kao zaposlenik državnog korita ili nekakva socijala . Ne sumnjam da ako opet dođe do krizne situacije da će "vladajući umovi" bez ikakvog srama, kai danas u Ukrajini mobilizirati sve muškarce od 18 do 60 godina koji neće biti sposobni izvući se u nekakvu pozadinu ili u druge države da eventualno poginu kako bi gomila smeća uživala kao danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije