Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primirje SAD-Kina

Na dan kad su trebale početi vrijediti nove carine, postignut dogovor

Američki predsjednik Trump i kineski Xi Jinping dogovorili su “fazu jedan” trgovinskog sporazuma
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.12.2019.
u 06:20

“Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga”, kazao je Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su “fazu jedan” trgovinskog sporazuma koja uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu.

Strukturne promjene

Kina je odustala od dodatnih carina na dio američke robe koje je, kako je bilo planirano, trebala uvesti jučer, objavila je državna carina. Između ostalog, dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamjenu za veliki skok u kineskoj kupnji američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda. Kineske carine, koje su trebale stupiti na snagu jučer, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih dijelova. Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, priopćila je carina. “Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će surađivati sa SAD-om kako bi se uklonile temeljne zabrinutosti obiju strana te potaknuo stabilan razvoj američko-kineskih gospodarskih i trgovinskih odnosa”, stoji u priopćenju kineske državne carine.

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

“Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga”, kazao je Donald Trump.

Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, priopćeno je, pak, iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR). Usto, Peking je pristao kupiti dodatne 32 milijarde dolara američkih poljoprivrednih proizvoda u iduće dvije godine, što je otprilike 16 milijardi dolara više na godišnjoj razini u odnosu na bazu iz 2017., kazao je trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer te dodao da bi se taj iznos mogao povećati za još po pet milijardi dolara svake godine. Peking je pristao u iduće dvije godine uvesti dodatnu američku robu i usluge vrijedne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017. S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su također trebale stupiti na snagu 15. prosinca, ali će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, i time će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz u vrijednosti 120 milijardi dolara. Kineski dužnosnici kazali su da su dvije zemlje postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora.

Pritisak na Peking

SAD pritišće Peking da se obveže na nabavu poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara u 2020., što su kineski dužnosnici prije pokušavali spriječiti. Sporazum će osigurati veću zaštitu stranim kompanijama u Kini i kineskim kompanijama u SAD-u, naveli su kineski dužnosnici. Na svjetskim su burzama, odmah nakon postignutog dogovora između SAD-a i Kine, cijene dionica porasle.

VIDEO Novinar Hassan Haidar Diab o napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji: Iranu bi odgovarao sukob, a Trump je nepredvidiv

Ključne riječi

Komentara 4

ZI
zimerman
07:09 16.12.2019.

Zna stari šta radi , svaka čast Trumpu bori se za svoju državu kao što je obećao na izborima.

OB
ObrenM
07:22 16.12.2019.

Nas voljeni Plenkovic (za razliku od Trumpa), daje nas u bescjenje EU-a u zamjenu za osobnu korist.Kad padne ,sve ce se razotkriti.

Avatar nekakav
nekakav
08:02 16.12.2019.

znači, kina nije uvela sankcije, na što su ameri odgovorili ukidanjem dijela svojih carina... ima li tu pobjednika? nema! u kini je afrička svinjska kuga napravili strahotu, i još ju bude, cijene mesa lete u nebo, to poznamo i mi u hrvatskoj, jer se smanjuje uvoz iz eu država, koji sve više ciljaju na kinu. amerikanci zbog kineskih carina i sankcija svojim farmerima plaćaju izdašne subvencije, jer imaju gubitak! novcem od carina trump plaća gubitke usa farmerima. tko pobjeđuje? nitko. roba je skuplja, carinu u biti plaćaju kupci, znači građani amerike, kine... države imaju veće prihode od carina. na prvu, tu i nema gubitka. u kini se autorska prava malo drugačije gledaju nego u americi, gdje je i ime djeteta autorsko djelo i zaštićuje se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije