Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozači, oprez!

Na cestama Požeško-slavonske županije lani čak 228 naleta na životinje

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)
27.02.2020.
u 16:12

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, čija se šteta na području RH mjeri u desecima milijuna kuna godišnje, iz policije su pozvali vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima

Na području Požeško-slavonske županije lani je zabilježeno 228 naleta na životinje na cesti, dok su od početka ove zabilježena 42 naleta. U najvećem broju slučajeva, čak 75 posto, vozila su se sudarala sa srnećom divljači, no bilo je i naleta na divlje svinje, zečeve, divlje mačke...

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, čija se šteta na području RH mjeri u desecima milijuna kuna godišnje, iz policije su pozvali vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.  

- Također, upozoravamo na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači – poručuju iz Policijske uprave požeško-slavonske.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.
Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije