Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova realnost

Na čelu Scotland Yarda prvi put žena

Scotland Yard
Foto: Facebook
12.04.2017.
u 08:15

Iza nje je uspješno osiguravanje OI u Londonu 2012., ali i pogibija muškarca u akciji protiv bombaša samoubojica

Cressida Dick, prva je žena na čelu londonskog Metropolitan Policea, poznatijeg pod imenom Scotland Yard, u njegovoj 188-godišnjoj povijesti. Osim po toj činjenici, simpatije je zaradila i po tome što si je srezala plaću. Njezin prethodnik, sir Bernard Hogan-Howe zarađivao je godišnje 270.648 funti dok će komesarica Cressida zarađivati 40.000 manje. Nije bez vraga, na Scotland Yard otpada četvrtina sredstava koji se na policijske snage troši u Engleskoj i Walesu. Bio je to osoban izbor žene koja je svoju karijeru u Scotland Yardu započela 1983. godine. Kao obična policajka, razumije se.

Šefica za protuterorizam

Bila je praktično bez konkurencije za svoj novi posao, njezino imenovanje amenovali su ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd te londonski gradonačelnik Sadiq Khan, a da bi ga konačno potpisala kraljica. Zanimljivo, Dick dolazi na čelo Metropolitan Policea iz mirovine u kojoj je tri godine. Za to je vrijeme dodatnu plaću zarađivala u Foreign Officeu na sigurnosnim poslovima.

Odluka da u mirovinu ode dogodila se nakon što ju je sir Bernard maknuo s mjesta šefice za protuterorizam. Nakon pet godina ona tako nasljeđuje svojeg bivšeg šefa čija je karijera na čelu Metropolitan Policea bila obilježena kritikama. Loše je vodio istragu korupcije u policiji i medijima koja je britanske porezne obveznike koštala 15 milijuna funti, a nije puno napravio ni s istragom seksualnih prijestupa, pedofilije, javnih osoba poput, primjerice, sir Edwarda Heatha, nekadašnjeg britanskog premijera.

Drži se kako će Cressida Dick, inače 56-godišnja kći oxfordskih znanstvenika, napraviti puno bolji posao od svojeg prethodnika. Njezin životopis bilježi uspješno osiguravanje Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Iako, i ona ima kontroverznih trenutaka u svojoj karijeri. U operaciji hvatanja bombaša samoubojica 2005. godine nehotično je stradao i jedan Brazilac. Iako je Dick oslobođena svake krivnje, svejedno je višekratno izražavala žaljenje zbog fatalne pogreške.

Nije to pomoglo da se smire emocije zbog ubijenog Jeana Charlesa de Menezesa. Kada se njezino ime pojavilo na popisu mogućih kandidata za šefa/šeficu Scotland Yarda, njegova je obitelj napisala pismo gradonačelniku Khanu u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost ako se odabere Cressidu Dick. Iako se njezin spol često ističe kao vrlo pozitivna stvar za Scotland Yard, koji ima sve više posla sa seksualno motiviranim zločinima i nasiljem u obitelji, ipak se u prvi plan guraju njezine sposobnosti.

Sve u ženskim rukama

Sada žene zauzimaju tri najvažnije policijske funkcije u Velikoj Britaniji. Lynne Owens je na čelu National Crime Agency, a Sara Thornton, koju se također razmatralo za mjesto šefa Scotland Yarda predsjedava National Police Cheifs’ Council koja okuplja šefove britanskih policija.•

U analizi za Gatestone Institute, think-tank desničarskih uvjerenja, koju je napisao talijanski novinar Giuilio Meotti, stoji kako London ubrzano postaje dominantno muslimanski, odnosno – Londonistan. Jedan od “londonistanskih” islamskih propovjednika, Maulana Syed Raza Rizvi smatra kako je London više islamski od svih muslimanskih zemalja skupa. A čovjek uopće nije desničar, kako navodi Meotti. Do 2020., procjenjuje se, broj muslimana koji sudjeluju u molitvi dosegnut će 683.000, dok će broj kršćana koji prisustvuju tjednim misama spasti na 679.000.

Od 2001., 500 londonskih crkava svih vjeroispovijesti pretvoreno je u privatne kuće. Tijekom tog istog razdoblja, britanske džamije su se umnožavale – otvoreno ih je, kaže 323. Između 2012. i 2014. udio Britanaca koji su se identificirali kao anglikanci pao je za 1,7 milijuna ljudi, dok je broj muslimana narastao za gotovo milijun.

>> Scotland Yard u Portugalu: Bliži li se uhićenje otmičara Madeleine McCann?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije