Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U ZATVORU

Na Bilicama 41 pritvorenik pozitivan, a u bolnici završio samo general JNA

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
04.03.2021.
u 21:13

Zaraza u splitskom zatvoru na Bilicama pod kontrolom, u samoizolaciji 80-ak pritvorenika

Koronavirus u splitskom zatvoru na Bilicama je pod kontrolom. Danas su zabilježili samo jedan novi slučaj, doznajemo od dr. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Prošlog tjedna situacija je bila najkritičnija, imali smo više od 50 zaraženih. Novozaražena osoba je iz samoizolacije. Situaciju držimo pod kontrolom, ne očekujemo da će se zaraza širiti dalje – izjavila je dr. Željka Karin.

Svi testirani prošli tjedan

Nisu imali teže simptome. U samoizolaciji je osamdesetak osoba lišenih slobode u splitskom zatvoru, dio zbog zaraze, a dio su kontakti zaraženih. Infekcija COVID-19 u splitskom se zatvoru pojavila prije tri tjedna.

– Prije dvadesetak dana svi kontakti prvozaraženih stavljeni su u samoizolaciju. Osim toga, prošlog smo tjedna proveli testiranje svih dvjestotinjak zatvorenika kao i svih djelatnika zatvora na Bilicama. Pokazalo se da ih je pedesetak pozitivnih, što je veće žarište unutar institucije, ali s obzirom na to da su svi već bili u samoizolaciji, nije bilo dodatnih problema. Zasad možemo reći da situaciju držimo pod kontrolom – kaže dr. Željka Karin.

>> VIDEO Godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio.

Pozitivan test na koronavirus imao je 41 pritvorenik i 15 službenika. U zatvoru na Bilicama smješteno je nešto više od 200 zatvorenika. Zatvorenici s Bilica, doznajemo, nisu imali teže simptome, a većina ih je bila asimptomatična. Samo je jedan oboljeli zatvorenik hospitaliziran u splitskom KBC-u, ali, neslužbeno doznajemo, ne samo zbog simptoma koronavirusa, već ponajprije zbog primarne bolesti od koje boluje i visoke životne dobi.

Neslužbeno, riječ je o Borislavu Đukiću, 73-godišnjem generalu JNA koji je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog miniranja brane na Perući tijekom Domovinskog rata, u siječnju 1993. godine. Đukić je u zatvoru od 2016. godine. Ovo nije prvi prodor koronavirusa u splitski zatvor. U ožujku prošle godine u zatvoru u Splitu potvrđeno je da je pravosudni policajac pozitivan na koronavirus pa je u samoizolaciji bilo 19 njegovih kolega. Tada nije bila zaražena nijedna osoba lišena slobode. Poduzete su sve epidemiološke mjere. Dezinficirana je cijela zgrada, uključujući i zatvoreničke sobe, prostore uprave i osoblja te sva službena vozila.

Na sudu i videovezom

Posjeti nisu dozvoljeni Iako sve osobe lišene slobode prije ulaska u zatvor moraju biti testirane na koronu, a zbog sprečavanja širenja virusa posjeti nisu dozvoljeni, u listopadu prošle godine utvrđen je virus kod dvojice zatvorenika i četiri službenika, a 18 osoba otišlo je u samoizolaciju. Ovaj najnoviji val s kojim se u zatvoru još uvijek suočavaju te ga u suradnji s epidemiolozima i Stožerom pokušavaju suzbiti, do sada je zahvatio najviše ljudi. Među njima su pritvorenici u istražnom zatvoru, oni koji tek čekaju suđenje, ali i oni čija su suđenja u tijeku pa situaciju na Bilicama pomno prate i na splitskim sudovima na čiji će se rad zaraza koronom na Bilicama sigurno odraziti. Kako nam je rekao Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, za sada im to nije stvorilo problem.

– Ovoga tjedna nismo imali zakazanih rasprava na koje se optuženici dovode iz pritvora. Neke ćemo situacije, kad je to moguće, rješavati videovezom, a što se tiče glavnih rasprava, odgoda još nismo imali, ali ćemo ih imati – izjavio je Mešin.

Ključne riječi

Komentara 6

RO
roland
21:51 04.03.2021.

Koliko je meni poznato zaraženi ne smiju biti u zatvoru već u bolnici. Za bolesne zatvorenike postoji Bolnica za osobe lišene slobode. Dok god su zaraženi zatvorenici po zatvorima, a Vlada Republike Hrvatske ne naloži da se zaraženi smjeste i liječe u Bolnici za zatvorenike možemo očekivati ovakav kaos.

RO
roland
21:57 04.03.2021.

Ne treba biti previše pametan i utvrditi ozbiljne nelogičnosti! Godinu dana nakon početka epidemije Republika Hrvatska nije osigurala 60 kreveta za zatvorenike koji su zaraženi koronom! Što će biti kada korona uđe u Remetinec ili Lepoglavu? Ne mogu pravosudni policajci obavljati poslove medicinske njege zatvorenika s koronom! Ne smije se korona liječiti u zatvoru već u bolnici. Na kraju, kad ih zatvorenici budu tužili Europskom sudu za ljudska prava, sve ćemo višestruko više platiti.

Avatar cros
cros
21:52 04.03.2021.

Normalno je prvo pružiti brigu "našem" generalu tzv.jna, pa da njega nije u zatvoru nikad mi slobodu vidjeli ne bi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije