Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od lipnja ove godine

Promjene na benzinskim postajama: Vozači će uskoro moći vidjeti jako korisnu informaciju

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.01.2020.
u 09:54

Taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu.

Od lipnja ove godine vozači će na benzinskim postajama u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara. Tako nalaže Direktiva EU, a u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da će na benzinskim postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju i to u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase).

Metoda za izračun

U Ministarstvu navode da je u sklopu europskog projekta “Usporedbe cijena goriva” razvijena metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 km. A taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu. Pritom je potrošnja goriva na 100 kilometara izražena u WLTP vrijednosti. A WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila. Množenjem te vrijednosti, objašnjavaju u Ministarstvu, s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivaju se cijene goriva po segmentu. Izračuni su temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u RH u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U Ministarstvu kažu da se ova usporedba cijene goriva uvodi kako bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, a s obzirom na to da su prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora vrsta goriva i njihova cijena.

U Hrvatskoj i još devet EU članica jučer je pak pokrenut pilot-projekt PSA “Usporedba cijena goriva” kojem je cilj spoznati kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.

Pilot-projekt će trajati od 15. do 1. veljače 2020. i u tom razdoblju će na 10 benzinskih postaja na području RH biti provedena anketa među potrošačima o načinu prikaza usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva – lecima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima.

Najbolji način usporedbe

Cilj je pilot-projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, istražiti i doznati najbolji način usporedbe cijena goriva koja će prema europskoj obvezi biti vidljiva na svim benzinskim postajama od lipnja 2020. Istraživanje će biti provedeno u obliku ankete koja će uključiti potrošače na benzinskim postajama i otkriti njihove preferencije o optimalnom obliku usporedbe cijena.

 

 

Komentara 16

ST
stefj
10:08 16.01.2020.

Eh ovo je toliko nepotreban podatak, usporediv s direktivom o ravnim krastavcima, a dodatna obaveza za trgovca. Treba vidjeti kolika je kazna ako se to ne istakne, onda ćemo vidjeti zašto se ovakvi propisi donose... Znači, sada ću znati koliko me košta 100 km ako bih imao auto sličan mom, u savršenom stanju, prilikom savršenih uvjeta na cesti i s mojom savršeno optimalnom vožnjom... Jako bitan podatak bez kojeg ne mogu... Puno korisnije bi bilo da se npr. odredi da se gorivo mora prodavati po kg, tada bi se izbjegla sva preračunavanja, temperaturne okvirne korekcije i sl. što je sada potrebno raditi. Sada kupujete gorivo otprilike... To s gorivom još nije niti najgore, najgore je prodaja zemnog plina po formulama, što omogućava nevjerojatne manipulacije kvalitetom i cijenom...

PR
pravednik2
10:20 16.01.2020.

Uskoro dolaze propisi, koliko udisati, a koliko izdisati.

CH
che99
10:44 16.01.2020.

epska glupost... jednostavno pojeftinite gorivo...odreknite se dijela ogromnog kolača kojeg grabite u cilju boljitka "vaših" gradjana!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije