Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže reakciju institucija

MVEP uručilo prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije: Traži se zaštita tamošnjih Hrvata

Zagreb: Statue i ukrasi uklonjeni s zgrade Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu
Tomislav Miletic/PIXSELL
11.03.2021.
u 21:07

Poslije inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, hrvatske institucije u Srbiji izložene su brojnim prijetnjama

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlade RH dostavilo je danas prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije u kojoj je izrazilo zabrinutost o brojnim slučajevima prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

- Nastavno na javnu raspravu koja je uslijedila nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotice izloženi su teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama, što su prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tijela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju, navodi se u prosvjednoj noti.

Dodaju i kako je slijedom navedenog Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zatražilo informaciju od srbijanskog ministarstva o postupanju nadležnih tijela Republike Srbije, te poduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini. 

Podsjećamo kako su poslije inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, koji su zatražili uvođenje hrvatskog jezika kao službenog jezika u Apatinu, Baču, Somboru i cijeloj Vojvodini, hrvatske institucije u Srbiji izložene brojnim prijetnjama. Posljednja u nizu stigla je od nepoznate osobe s nadimkom „zavetnik“ koji je poslao e-mail u kojem poručuje kako će doći s automatskom puškom i pobiti ih.

„J*** li vam majčicu pseću hrvatsku da vam j***! Ima da dođem sa automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku““, stoji u e-mailu koji je dobio Demokratski savez Hrvata Vojvodine.

Prije toga dobili su još neke uvredljive e-mailove i prijetnje poput: Ti si na pogrešnoj strani Dunava te svoje ideje sprovedi u Hrvatskoj“, „Onda marš u Hrvatsku, ko te tera da živiš u Srbiji primitivni Hrvaćanine“, „Jel ti znaš gde živiš? Ovo je Srbija majku ti j***., a ne tvoja ustaška zemlja.!!! Marš iz naše zemje pa pričaj ustaški gde god hoćeš“, „Ako vam se nešto nesviđa u Srbiji vi slobono možete ići u vašoj lepoj… kakav službeni hrvatski jezik, jel živiš u Srbiji, jel razumeš srpski?? Jel su slični da ne kažem skoro isti?“ Jesu!! Šta hoćete vi ustaše !!??? Proterali ste srpski narod majku vam ustašku, a tražite u Srbiji neka prava, p*** vam materina ustaška!!! To neće moći!!!

Komentara 4

Avatar Sajko
Sajko
07:03 12.03.2021.

Ja njih gledam istim očima kao oni kosovske Albance. Ono, gade mi se

Avatar Belski
Belski
21:17 11.03.2021.

Ča reče Pupovac? Je li dal dopušćenje MVEP-u RH takovu ''slobodu'' činjenja?

DU
Deleted user
23:55 11.03.2021.

Prosvjedna nota u zemlji laži i mržnje ima težinu kao mozak od vojvode zločinca. Samo im uvesti vize i onda će osjetiti da su nebitni u svemiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije