Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETRAŽENO 110.000 KM2 OCEANA

Iz MVP-a se oglasili o nestalim pomorcima, upućena i diplomatska nota Francuzima

Gordan Grlić Radman i Bourbon Rhode
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Bourbon Offshore
1/3
05.10.2019.
u 13:01

Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage, priopćili su sa Zrinjevca.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insitucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Dine Miškića, priopćili su sa Zrinjevca

Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera CROSS s Martiniquea da je 4. listopada  obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je prema navodima CROSS-a riječ o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana što je dvostruka površina Hrvatske. Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju.

Od trenutka kada je objavljena vijest o potonuću broda Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojma je bio i zapovjednik broda, hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je preko Veleposlanstva RH u Parizu bilo u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića.  

Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage, priopćili su sa Zrinjevca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije