Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZNAJEMO

MVEP potvrdio za Večernji list: 'Hrvat koji se borio u Ukrajini je zarobljen, radimo na slučaju'

Pixsell/Reuters
07.05.2022.
u 12:37

Kako je Večernji objavio još u veljači. Hrvat V.P. je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Večernji list službeno je u subotu potvrdilo da je ruska vojska zarobila Hrvata V.P. koji je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca. 

"Ministarstvo vanjksih i europskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije, ističu", kazali su nam sa Zrinjevca.

U današnjem intervjuu za RT on je otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine kako bi na taj način dobio državljanstvo.

“Moj razlog za dobivanjem ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu”, rekao je V.P.  bez da je naveo kako je uopće završio u Ukrajini.

Naveo je kako više nikada neće uzeti oružje u ruke i vjerojatno bi se pridružio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Crvenom križu ako ga puste. Odluku da dobije državljanstvo služenjem u vojsci nazvao je lošom idejom.

U intervjuu je kazao da ga Rusi dobro tretiraju. U tekstu ruske kuće kaže se da je pet godina bio u Hrvatskoj vojsci, ali da nikad nije sudjelovao u borbenim misijama. RT je prenio i njegove riječi kako je zarobljen kad je pokušao pobjeći iz Mariupolja.

"Hodali smo 260 kilometara, skrivali se i putovali samo po noći, pokušavajući izbjeći bilo kakav kontakt", kazao je.

Plan je propao kad su naletjeli na rusku jedinicu i predali im se.

Kako je Večernji objavio još u veljači. Hrvat V.P. je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov. Ta je jedinica od 2015., kad je postignuto primirje, osiguravala borbenu liniju. Vojnici su svih ovih godina na terenu, i to u smjenama od šest do devet mjeseci. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali i ranije, ukrajinski vojnici u rovovima na tom području pod stalnim su nadzorom ruskih dronova te u dometu snajperskih metaka. Oni koji su to prošli kažu da je rovovski rat psihički iznimno zahtijevan i težak.

Prijeti konstantna opasnost pa i običan odlazak na WC može završiti kobno jer, kako kažu, i dronovi nekad ispuste granatu. Usto, uvjeti su teški – još ima snijega, a temperatura pada i do 20 stupnjeva Celzijevih ispod nule.

 

Komentara 71

DU
Deleted user
12:52 07.05.2022.

I Hrvatska je u Domovinskome ratu imala stranih dobrovoljaca. Neki od njih su dali svoj mladi život za našu zemlju. Hvala im. Neće nikad biti zaboravljeni.

Avatar jambo
jambo
14:03 16.05.2022.

Slava Ukrajini!

NB
niko bitan
23:11 08.05.2022.

Na RTL-u su ga prikazali kako negdje pozira sa snajperom. Ali, što je - je, RTL-ovci su bili korektni pa su mu zamaglili lice. Što mislite o tome humanističkom pristupu? Navodno se snajperiste ne pušta žive. Možda je samo pozirao s nečijim snajperom. Ali RTL ništa ne prepušta slučaju. Nek su oni njega pokazali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije