Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O SPORNOJ PLOČI

MVEP osudio mađarske provokacije. Mađari se brane: Riječ je o netočnom prijevodu

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Orban speaks to media before talks with German Chancellor Merkel at Chancellery in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
08.06.2020.
u 12:16

Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje, ističu u MVEP-u

Mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otvorio spomenik u povodu stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma. Na jednoj od ploča na spomeniku natpis je  “Rijeka - Na more Mađari!".

Trianonski mirovni sporazum potpisan je  1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu. Po odredbama ugovora Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je putem Veleposlanstva RH u Budimpešti prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom, kažu iz MVEP-a.

Iz mađarskog veleposlanstva u RH stiglo je objašnjenje o netočnosti prijevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebao glasiti “Rijeka – Na more Mađari!”. Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. godine, gdje se potiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja.

Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje, dodaju sa Zrinjevca.

– Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, poručuju iz MVEP-a.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar Damating
Damating
12:53 08.06.2020.

Piše "Rijeka-Na more Mađari", a trebalo je pisati "Rijeka-Na more Mađari". 🤔 ... a zašto ne bi pisalo naprimjer "Rijeka- Na more Mađari", a ne ono dvoje?

DU
Deleted user
12:50 08.06.2020.

Naravno da treba reagirati, ali ne na ovaj p...... način, ako Mađari svojataju dio Hrvatskog teritorija onda i mi trebamo svojatati dijelove njihovog teritorija. A što se tiče Orbana, za Mađare je dobar za nas nije, da mi imamo takvog premijera ovi Mađarski se ne bi ni usudio slikavati sa takvim kartama.

FM
fmica
16:53 08.06.2020.

što je više obmana i laži to nam je orban miliji i draži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije