Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi bolnički muzej

Muzej koji bi trebao skinuti stigmu s duševnih bolesnika

Muzej bolnice Vrapče
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/7
17.11.2014.
u 17:30

Klinika za psihijatriju Vrapče otvorenjem muzeja obilježava 135 godina rada

U duševnom bolesniku valja gledati prije svega čovjeka jednako vrijednog drugom čovjeku, tek trenutačno bolesnog, koji je “izvan sebe”, koji “nije kod sebe”, ali koji se uvijek može “vratiti”, koji može “doći k sebi”, postati “priseban” i koji može u etičkom ili intelektualnom pogledu eventualno biti vredniji od nas – rečenica je dr. Stanislava Župića iz 1933. godine koja pozdravlja posjetioce na izlazu iz Muzeja bolnice Vrapče.

Prvi je to bolnički, ali i medicinski muzej u Hrvatskoj, a otvoren je u petak u Klinici za psihijatriju Vrapče i tako obilježava njezinih 135 godina rada.

Prva čekaonica

Cijela ta povijest, načini liječenja, razvoj ove bolnice i psihijatrije općenito prikazani su u muzeju čiji postav čine originalni predmeti nastali tijekom svih tih godina.

Ulaz u muzej koncipiran je kao čekaonica koju ilustrira velika zidna slika originalne prve čekaonice Vrapča. Potom posjetitelji mogu vidjeti liječničku ordinaciju koja je rekonstruirana prema starim slikama iz arhiva bolnice.

U njoj se tako nalazi stari stol, stolac, vješalica iz pedesetih godina prošlog stoljeća te dokumenti poput prve dijagnoze u Vrapču od 15. studenoga 1879. godine kada je pacijentu utvrđena, kako piše, manija.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ondje su i uniforme prvih medicinskih sestara koje su bile časne, a u sljedećoj prostoriji Muzeja može se saznati tko su sve bili poznati pacijenti te posjetitelji Vrapča. Slava Raškaj, u čiji je spomen prije pet godina u Vrapču otvorena i galerija, potom pijanistica Marija Novaković koja je za boravka u toj bolnici otkrila i talent za slikarstvo, književnik Ante Kovačić koji je u toj bolnici i umro.

– Duševne bolesti su ono što svakoga može zadesiti i jednake su drugim bolestima. Cilj nam je da ovaj muzej, prikazujući psihijatriju, psihijatrijske bolesti i bolesnike u okvirima znanosti, značajno pridonosi destigmatizaciji duševnih bolesnika – pojasnio je prof. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike Vrapče, koji je na realizaciji ove svoje ideje o muzeju sa suradnicima radio posljednje dvije godine.

Povijesni podaci i prikazi

Nakon čekaonice i ordinacije liječnika, posjetitelji mogu saznati i niz povijesnih podataka o toj ustanovi. Prošle godine, primjerice, prosjek duljine liječenja u Vrapču bio je 35 dana, a 1881. godine – 260 dana. Jedan je to od podataka dostupan uz niz povijesnih dokumenata koji će se moći slobodno proučavati u posebnoj prostoriji.

Sljedeća soba Muzeja otkriva kako su nekoć duševni bolnici bili smješteni, fotografije prikazuju svezane ljude nagurane na podu, a moći će se vidjeti i “krevet kavez” koji se koristio do prije pedeset godina. Samica obložena mekanim materijalom u koju su se smještali agresivni pacijenti također je dio ovog vrijednog Muzeja.

Nadalje, može se vidjeti i bolnička ljekarna s originalnim posuđem, vagama, instrumentima i kutijama lijekova koji se koriste u psihijatriji. Na zidovima ljekarne stoje slike među kojima su i stare reklame prvih antidepresiva, antipsihotika...

Izložen je i niz uređaja potrebnih za dijagnostiku, a najveća soba u Muzeju posvećena je terapiji. Njezin je dio do 70-ih godina u Vrapču bila i terapija elektrošokovima te je i taj uređaj izložen uz krevet pacijenta. Ta je metoda prošlost u ovoj bolnici gdje je svakodnevica radna terapija, a čiji su rezultat brojni kreativni radovi pacijenata.

– Kad se shvatilo da su pacijenti mirniji ako im daju posao, da nešto rade, počele su se otvarati radionice. Prva takva radionica osnovana je 1930. I danas imamo tkalački stan, dio bolesničkih halja još uvijek šiju pacijenti – opisuje prof. Dubravka Stijačić, voditeljica Centra za resocijalizaciju. Dio tih radova pacijenata izložen je u Muzeju gdje se mogu vidjeti vaze, kasice, slike...

Upravo predivni kolaži dočekuju posjetitelje na zidovima posljednje prostorije ovog tematskog muzeja gdje će moći saznati više o psihijatriji, gledati edukativni film, porazgovarati sa psihijatrom. Muzej će biti otvoren i za građanstvo prema dogovoru s bolnicom.

>>Neke bolnice u kojima se ne čeka – i ne primaju djecu

>>Provalio u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče i ukrao gitare i pojačala

Komentara 1

MS
mare_split
19:08 17.11.2014.

Što je s lobotomijom i zar je neistina da se više ne koristi EKV ili pak litij? Laž! Čuvajte se psihijatrije! Ubija ... polako, dans više medikamentima, amanjne nasiljem no svako je uništavanje uma - nasilje i zločin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije