Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svaki dan otkriva se nova afera u Berlinu

Muž njemačkog ministra zdravstva prodavao je maske njegovu ministarstvu

German Health Minister Jens Spahn holds a COVID-19 news conference in Berlin
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.03.2021.
u 19:50

Ministar zdravstva Spahn kupovao je maske od tvrtke u kojoj radi njegov suprug

Njemačka je vrlo često građanima Hrvatske uzor u mnogočemu, no ni u toj bogatoj i uređenoj državi političari nisu imuni na korupciju. Nova prilika za to pojavila se s pandemijom koronavirusa, kada ni na tržištu u Njemačkoj nije bilo zaštitnih maski.

Tu je priliku, čini se, iskoristio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn (40), čije se ime u više objavljenih izvješća dovodi u vezu s koruptivnim radnjama vezanim za nabavu zaštitnih maski.

“Sve je prema pravilima”

Prema tim objavljenim izvješćima nabava zaštitnih maski ministarstva zdravstva koje vodi Spahn, inače deklarirani homoseksualac, dovodi se u blisku vezu s tvrtkom u kojoj radi njegov suprug Daniel Funke (39). Naime, maske su u travnju prošle godine kupljene od medijske tvrtke Hubert Burda Media GmbH, koja u Njemačkoj izdaje nekoliko popularnih časopisa, u čijim berlinskim uredima Funke zauzima visoku poziciju.

Kako navodi Deutsche Welle, u tome poslu kupljeno je 570.000 maski, za što je ministarstvo zdravstva platilo spomenutoj tvrtki nešto više od 900 tisuća eura. Iz Burde su rekli da su maske stekli manjinskim udjelom u tvrtki u Singapuru te da su maske prodali po istoj cijeni po kojoj su i platili za njih. Kako je medijima prenio glasnogovornik tvrtke, cilj je bio pomoći Burdi i ministarstvu zdravstva što bržom isporukom maski koje su bile iznimno tražene na tržištu te dodao da Danijel Funke nije bio umiješan u posao. Istim povodom oglasili su se i iz ministarstva zdravstva, odakle su objasnili da je posao s maskama sklopljen u skladu sa saveznim pravilima te da je ugovor o njihovoj kupnji sklopljen i proveden nakon primanja ponuda tijekom uobičajenoga postupka nabave, i to po tržišnim cijenama.

Sve ove optužbe dolaze usred niza skandala i optužbi za korupciju koje se dovode u vezu s visoko pozicioniram članovima Kršćanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel i njihove bavarske sestrinske stranke Kršćanskosocijalne unije (CSU). Naime, u proteklih godinu dana, otkako smo suočeni s epidemijom, još nekoliko članova ovih stranaka dovodi se u vezu s koruptivnim radnjama oko nabave maski. Zbog toga je bivši državni ministar pravosuđa za Bavarsku Alfred Sauter objavio da se, nakon što je postao dio istrage vezane za korupciju zbog ugovora o nabavi maski, odriče svih stranačkih dužnosti u CSU iako negira bilo kakve svoje nečasne radnje.

Tijekom prošlog mjeseca pokrenut je postupak protiv još jednog zastupnika CSUa Georga Nüssleina, koji se povukao s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba i najavio da se na idućim izborima neće kandidirati. Nüsslein je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konzultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne narudžbe. Zbog nabave maski ostavku je podnio i parlamentarac CDUa Nikolas Löbel, koji je, prema pisanju Bilda, zaradio 250.000 eura, i to tako da je zahtijevao 12 centi po maski od dobavljača iz Kine.

Bilo je još ostavki zastupnika, ali se one, za sada, ne dovode u vezu s nabavom maski. Međutim, svima im je zajednička korupcija, a zbog tih sve brojnijih afera uključen je alarm u Berlinu. “Smatram duboko nedostojnim da se parlamentarci bogate na nabavi maski u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata”, napisao je na Twitteru glavni tajnik CDUa Paul Ziemiak.

CDU i SPD kao HDZ i SDP

Sve se to događa samo šest mjeseci prije izbora za Bundestag, koji se održavaju u rujnu, ali i nakon nedavnih izbora u BadenWürttembergu i PorajnjeFalačkoj, na kojima je CDU ostvario najgore rezultate u povijesti. Pandemija koronavirusa najprije je donijela uzlet CDUu, kojemu se prije nekoliko mjeseci predviđala sigurna pobjeda na rujanskim izborima, ali što dulje traju ograničenja, tako kopni i podrška stranci Angele Merkel.

Tako je CDU sada pao na 27 posto podrške, a početkom godine imao je 36 posto. Partner CDUa u velikoj koaliciji SPD sada je na 17 posto pa, da su sutra izbori, ne bi više imali većinu u Bundestagu. Zanimljivo, CDU i SPD dobivaju gotovo jednako kao i njihovi hrvatski pandani: prema zadnjoj anketi HRejtinga, HDZ dobiva 27,3 posto, a SDP 18,8 posto.

 

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Komentara 10

FM
fmica
20:21 23.03.2021.

i derperi kradu

DU
Deleted user
20:08 23.03.2021.

U toj Njemačkoj na vlasti i odgovornim funkcijama sve sami luđa..cisve se više otkriva i postaje jasno zašto ja takva situacija a još gora stvar je Angela Merkel još na vlasti

XA
xaron
21:41 23.03.2021.

Merkel je okupina lijepu vladu. Razultati su katastrofalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije