Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Mutirani virus nije opasniji: V. Britanija i Irska najviše zahvaćene unatoč strogim mjerama

Coronavirus - Wed Jan 6, 2021
Foto: Brian Lawless/PA Images/PIXSELL
1/3
13.01.2021.
u 21:48

Trampuž: Dobro je što su protiv svih mutacija, i ovih dosad i onih koje će doći, cjepiva efikasna

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu podsjeća na to da svako popuštanje u ponašanju populacije ili preuranjeno popuštanje mjera može ponovno dovesti do brzog širenja virusa u populaciji zbog njegove sposobnosti da se brzo širi.

– Već je dokazano da ignoriranje ovog virusa i olako ponašanje, što se može kombinirati i pojavom novih sojeva, dovodi do brzih i teških posljedica za zdravlje i živote ljudi – kaže naš znanstvenik.

Velika Britanija i Irska najviše su zahvaćene i to je razlog za zabrinutost i vrlo stroge mjere u tim, ali i drugim zemljama. Stoga je jako važno pratiti prisutnost brzoširećih novih sojeva u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama. Oni predstavljaju dodatnu opasnost i zahtijevaju vrlo brzu reakciju u identifikaciji, testiranju i pravilnim mjerama sprečavanja ulaska tih virusa u Hrvatsku – kaže prof. Đikić.

Prof. dr. sc. Andrej Trampuž iz bolnice Charite u Berlinu ističe i neke pozitivne činjenice u ovom trenutku.

– Dobro je što su protiv svih mutacija, i ovih dosad i onih koje će doći, cjepiva efikasna. Jer razlika je samo da se novi soj lakše širi, ali nije i opasniji od osnovnog. Možda se tim mutacijama daje i previše na važnosti, jer virus će i dalje mutirati. Također, nije točno da je virus u Engleskoj odjednom mutirao u 17 mutacija. On je mutirao postupno pa, kada je prepoznat taj brzošireći soj, shvatili su da ima i 16 drugih mutacija – kaže prof. Trampuž. Svugdje gdje mjere nisu striktne, tamo će se novi soj brže širiti. – Svako širenje loše, ne samo ovog novog soja. U Engleskoj se on raširio ne toliko zbog zaraznosti koliko zbog lošeg rukovođenja pandemijom, a u takvoj situaciji će agresivni sojevi biti u prednosti, rekao nam je liječnik iz berlinske bolnice.

 

>> VIDEO Markotić: Strpimo se još dok je hladno, da se onda u proljeće i ljeto vratimo normalnijem životu!

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:11 14.01.2021.

Te "mutacije" i umjetno stvoren strah oko njih nije nikaj drugo doli pokušaj politike da se ljude animira na cijepljenje...

GE
genadij
22:04 13.01.2021.

Update virusa izvršen. Mutanti dolaze !!! Borisu Johnsonu umjesto kose izraslo perje! Engleska kraljica mutirala u svraku!

VL
_________
23:05 13.01.2021.

Ovaj Trampuž melje bez glave i repa. Neka objasni katastrofalnu situaciju u Sloveniji, unatoč tromjesečnom zatočeništvu i neviđenoj tiraniji, naspram situacije s koronom u BiH, gdje "mjera" praktički nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije