Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju u zatvoru

Mustačeva presuda još nije stigla iz Njemačke

München: Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
1/4
16.01.2019.
u 10:12

Perković i Mustač ne mogu biti izručeni Hrvatskoj prije no što odluke sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici postanu pravomoćne

Jedan zločin, dva optuženika, jedna jedinstvena presuda suda u Njemačkoj, kojom su optuženici pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor. Do tog trenutka sve je bilo jasno, no od tog trenutka stvari se kompliciraju. Riječ je, naravno, o teškom ubojstvu Stjepana Đurekovića koji je 1983. likvidiran u Njemačkoj.

Prema optužnici, ubijen je po nalogu nekadašnje jugoslavenske tajne policije, poznate i kao Udba. Zbog njegova ubojstva u Njemačkoj su optuženi i osuđeni Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši šefovi jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi. Njih su dvojica temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN) početkom 2014. izručeni Njemačkoj, uz obvezu da se u slučaju osuđujuće presude na izdržavanje kazne vrate u Hrvatsku.

München: Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču
1/5

Usuglašavanje kazni

Nepravomoćna presuda izrečena im je 3. kolovoza 2016., a obojica su zbog ubojstva Đurekovića, koje je njemački sud okarakterizirao kao političko ubojstvo koje je počinjeno na podmukao način i iz niskih pobuda, osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

Njihove obrane na tu su se presudu žalile, no žalba im je odbijena te je presuda obojici u svibnju lani postala pravomoćna. Nakon toga počela je procedura dostave njemačke presude u Hrvatsku, jer se njihova kazna mora usuglasiti s hrvatskim zakonom u kojem nema doživotne kazne zatvora.

Presuda je na zagrebački Županijski sud dostavljena početkom prosinca, a 14. prosinca izvanraspravno vijeće tog suda riješilo je slučaj Perković, i to tako što ga je osudilo na 30 godina zatvora. Pojašnjavajući tu odluku, sudac Ivan Turudić, koji je presjedao izvanraspravnim vijećem, kazao je da zagrebački Županijski sud nije bio ovlašten preispitivati odluku njemačkog suda, već je samo priznati i prilagoditi pravnom poretku RH. Što se tiče Mustača, zagrebački Županijski sud za njega nije bio nadležan jer je o njegovu izručenju po EUN-u odlučivao sud u Velikoj Gorici jer Mustač na području Velike Gorice ima prijavljeno prebivalište. No, iako je presuda za njega i Perkovića iz Njemačke stigla početkom prosinca te iako je u Perkovićevu slučaju već donesena odluka, s Mustačem to nije slučaj.

Perković najavio žalbu

Sud u Velikoj Gorici prošli tjedan njemačku presudu još nije bio zaprimio pa samim tim nisu ni mogli, kako nam je rečeno, održati sjednicu izvanraspravnog vijeća radi usklađivanja njemačke presude s hrvatskim pravnim poretkom.

No kažu da će i oni provesti postupak čim im presuda stigne. Na odluke dvaju županijskih sudova nezadovoljne strane imaju pravo žalbe, a o eventualnim žalbama odlučuje Vrhovni sud. Perkovićeva obrana žalbu je najavila, a hoće li se žaliti i Mustačeva obrana, znat će se nakon odluke Županijskog suda u Velikoj Gorici. Inače, njih dvojica ne mogu biti izručena prije no što odluke sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici postanu pravomoćne, a sudeći po tome kako se cijela priča razvija, moguće je da izručenja neće biti do ljeta, a možda čak ni do kraja godine.

Pogledajte i video specijal o presudi i samoubojstvu Slobodana Praljka:

Komentara 1

AR
Arger
12:18 16.01.2019.

Pa necemo ih valjda mi hraniti i oblaciti? Tamo gdje su pocinili zlocin nek i robijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije