Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU ZNALI

Muslimani se ispričali kršćanima u Maleziji

Malezija
AFP
06.03.2010.
u 14:28

Dvojica muslimanskih novinara koji su se zbog reportaže pretvarali da su katolici primili su pričest, ali je skandal spriječen nakon javne isprike njihovih novina

Da bi demantirali brojne glasine o tome kako sve više muslimanskih mladića biva pokršteno u malezijskim crkvama, novine Al Islam su prošle godine poslale dvojicu svojih novinara da naprave reportažu. Njih dvojica su u svom članku rekli da nisu pronašli ni najmanju potvrdu te glasine, ali su svojim postupkom zamalo dodatno zatrovali međuvjerske odnose u donedavno tolerantnoj Maleziji. Razina snošljivosti je još uvijek tolika da su, nakon bacanja boje na kršćanske crkve zbog kontroverze oko korištenja riječi "Alah" za Boga u kršćanskim tekstovima, grupe muslimanskih dragovoljaca formirale ophodnje i štitile crkve od daljnjih napada.

A u takvom ozračju međusobne snošljivosti, čak ni činjenica da su muslimani greškom uzeli pričest (nakon čega su hostiju ispljunuli), koja je mogla izazvati veliki skandal, ipak nije iskorištena za jačanje mržnje. Malezijski nadbiskup Murphy Pakiam početkom ovog tjedna kritizirao je vlasti što protiv dvojice novinara nije podignuta optužnica, ali je naglasio da bi Crkva bila zadovoljna službenom isprikom.

Državni tužilac Abdul Gani Patali pojasnio je da optužnice nije bilo jer su novinari svoj grijeh počinili "iz neznanja", a ne sa zlom namjerom.

Službena isprika Al Islama glasila je:

- U našem članku nismo imali namjeru vrijeđati kršćansku vjeru niti oskvrnuti njihova mjesta bogoštovlja. Magazin Al Islam ispričava se zbog objavljenog članka.

Kršćanska zajednica izjavila je da je isprika potpuno zadovoljavajuća i da o tom incidentu više neće biti govora.

Komentara 6

AG
Agramer198
11:06 27.03.2010.

baš me zanima kako bi toleranti bili pripadnici \"religije mira\" da su kojim slučajem se dva muškarca stavili na sebe burke i švrljali po džamiji za vrijeme obreda.. -.-

UK
Ugo Kajvez
16:36 06.03.2010.

Ajde da vidimo tko je civiliziran sada, kad će se kršćani ispričati muslimanima? ......... . Međutim ovo pokazuje još jednu stvar ... da se ta ta zemlja (malezija) pokazala da je daleko ispred u etici i moralu od bilo koje europske zemlje ..... bravo .....

SM
sudo.m
18:22 06.03.2010.

Kajvez,vidis da ovi provokatori ne vole ako se ljudi lijepo izvinu,zele samo konflikte,ratove,ubijanja,...to je u njihovoj tradiciji,Tradiciji Krscanstva!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije