Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
350 molitelja i devet prosvjednika

Muškarcima koji su molili krunicu pridružile se i žene: Molilo se za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda

Zagreb: Muškarci na Trgu bana Josipa Jelačića molili krunicu
Foto: Lola Vejzovic Sremec/PIXSELL
1/3
03.12.2022.
u 23:08

I ovog se puta molilo za muškarce da bi postali duhovni autoriteti u obitelji

I ove se prve subote u mjesecu, baš kao što je najavljeno, molila "muška krunica" na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Molitelja kao da je bilo nešto više nego prijašnjih puta, tj. prema našoj procjeni između 300 i 350, a zanimljivo je da se muškarcima koji su molili krunicu pridružilo i 50-ak žena, koje su također, stojeći pokraj njih sa strane, molile zajedno s njima.

Bile su to supruge ili majke molitelja, koje su im došle u pratnji ove hladne prosinačke subote, koja nije omela molitelje da se i ove subote okupe u organizaciji katoličkih udruga "Vitezovi bezgrešnog srca Marijina" i "Muževni budimo".

Uz molitelje prosvjed

Premda se krunica na Jelačićevu trgu već pomalo udomaćila, ovoga puta prethodile su joj male turbulencije, dok je na samome Trgu bana Jelačića u subotu, u isto vrijeme, bio organiziran miniprosvjed, odnosno "participativni performans" pod nazivom "Tiha misa".

On je izgledao tako da se devetero muškaraca i žena postrojilo podalje od molitelja, iza ograde adventskog parkića koji se nalazi nasred trga te s vjenčićima na glavama promatralo molitveni skup sa sigurne udaljenosti, tako da su do njih jedva i dopirale Zdravomarije, koje su molitelji ovoga puta molili skroz na istočnom dijelu trga i okrenuti prema zagrebačkoj katedrali, jer zbog adventske scenografije nisu mogli biti na prijašnjem središnjem mjestu na trgu.

Zagreb: Muškarci na Trgu bana Josipa Jelačića molili krunicu
1/19

Iz udruge Domino, koja je organizirala "Tihu misu", javili su kako se radi o "skupnoj intervenciji umjetnice Arijane Lekih Fridrih, koja je nastala kao reakcija paralelna inicijativi 'Muževni budimo', odnosno na nedavno intenziviranu retradicionalizaciju (navodno) sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb". Molitva je trajala uobičajenih 50-ak minuta, a nakane su ovoga puta bile slične prijašnjima.

Molilo se za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu te za osobne nakane.

Male turbulencije uoči subotnje molitve izazvalo je javljanje Veseljka Kralja, jednog od suorganizatora molitve, koji je članovima bratstva "Muževi katolici" slao SMS poruke sa svojeg privatnog broja, koji mu je teleoperater A1 u mreži Tomato blokirao.

– Ovoga adventa odlučio sam isključiti se s Facebooka, WhatsAppa i Vibera sve do Božića, pa sam poruke s pozivom na molitvu slao običnim SMS porukama. Tako sam sa svojeg privatnog broja 27. studenoga poslao 170 poruka prijateljima i članovima "Bratstva muževi katolici" i, kada sam 29. studenoga htio poslati SMS poruku, više to nisam mogao učiniti. Nazvao sam sa službenog mobitela operatora Tomato i doznao da mi je ukinut broj.

Kada sam pitao zašto, djelatnik službe za korisnike rekao mi je da je broj "trajno suspendiran broj s obzirom na terorističku prijetnju" – rekao nam je Kralj, dok su iz A1 pojasnili kako "neregistrirani broj privremeno suspendiran zbog sumnje na slanje neželjenih spam poruka te je u skladu s Općim uvjetima poslovanja A1 Hrvatska procijenjeno da se radi o zlouporabi A1 usluga".

Poslao 800 poruka

– S obzirom na to da je s navedenog broja u kratkom vremenu poslano gotovo 800 poruka na više stotina brojeva, i to s neregistriranog broja, sustav ga je prepoznao kao moguću prijevaru.

Navedene mjere sprečavanja zloporaba, tj. slanja neželjenih poruka provode se na temelju promatranja načina korištenja usluga kao što je, primjerice, slanje neuobičajeno velikih količina poruka ili poruka na veliki broj primatelja u kraćem vremenskom razdoblju – rekli su iz A1, a budući da su sve i informacije i s jedne i s druge strane teško provjerljive, cijeli slučaj ostat će zabilježen bez velikih zaključaka. Uostalom, na samu molitvu, kako se moglo vidjeti u subotu, to nije imalo nikakva utjecaja.

>> VIDEO Amerikanci pokazali novo moćno nuklearno oružje, pogledajte kako izgleda

 

Ključne riječi

Komentara 78

MA
Makbe
06:21 04.12.2022.

Bolje bi bilo da i ovi iz Domine počnu moliti jer dolaze sve teži dani. A ti muškarci moraju konačne preuzeti brigu i zaštiti žene i djecu da se ne događa ubijanje i zlostavljanje. Za to se moli. Umjesto ispijanja piva u gostionicama i cjelonoćnog kartanja po kladionicama neka čuvaju najveće blago koje im je povjereno a to su žene i djeca.

JU
juma
00:11 04.12.2022.

Vrlo jednostavno. Tko hoće moliti, neka moli. Tko neće , ne mora.

MT
mačak tom
23:29 03.12.2022.

Veseli da ovih 9 prosvjednica nema niti jedno dijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije