Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrinuli ga

MUP se očitovao o učeniku iz Sirije zaustavljenom na slovenskoj granici

Bregana: Gužve na graničnom prijelazu Bregana za ulazak u Sloveniju
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
04.10.2017.
u 20:32

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Hrvatska

Učenici zagrebačke srednje škole koji su putovali na ekskurziju u Italiju doživjeli su prošlog tjedna neugodno iskustvo na graničnom prijelazu Bregani, gdje učenika, koji je podrijetlom Sirijac, slovenski granični policajci nisu pustili u Sloveniju pa su se do dolaska njegovih roditelja za njega pobrinuli hrvatski granični policajci, o čemu se u srijedu očitovao i MUP.

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Republika Hrvatska i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj.  

"Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregani do dolaska njegova oca", izvijestio je MUP. 

S obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu MUP nije mogao iznijeti pojedinosti o tom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011.. 

U priopćenju pojašnjavaju da je člankom 33. te direktive propisano kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svojega državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovu državnom području.

Međutim, navedenim člankom države članice u svojem zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobren neki oblik međunarodne zaštite pod istim uvjetima kao i za druge strance koji u njoj zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio skupine koja je organizirano putovala i činjenicu da slovenska policija nije upoznala Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske s režimom granične kontrole kad su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, MUP izražava žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog stroge primjene te direktive.

 

Ključne riječi

Komentara 67

DU
Deleted user
21:22 04.10.2017.

Znači da je on trebao vizu za odlazak u Rim.A onaj tko je trebao ti odraditi na vrijeme nije odradio pa su sad svi drugi krivi.Ne štitim Slovence ali su samo privodili zakon.A to što naši tukci sjede u foteljama i primaju plaće nizašta to smo si mi sami krivi.

DU
Deleted user
20:55 04.10.2017.

Sloveniji je dozvoljen rasizam, fasizam, okupacija tudjeg teritorija itd.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
00:57 05.10.2017.

Eto Hrvati i danas ste nešto naučili !!! Vi mislite ako je cipele kupio u Hrvatskoj i u njima ide u EU da je put slibodan ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije