Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otporni na metke

MUP-ova blindirana vozila: Limuzina korištena na zahtjev Izraelaca

Limuzine od 12 milijuna kuna
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
28.07.2018.
u 22:56

Dva vozila koja je kupila policija stoje gotovo 12 milijuna kuna. Limuzina je korištena na zahtjev Izraelaca

Izraleski predsjednik Reuven Rivlin bio je prva štićena osoba koja se vozila u novom blindiranom Mercedesu S klase Ministarstva unutarnjih poslova. Taj i još jedan njemu identičan automobil MUP-u su isporučeni u srpnju, u jeku navijačke euforije.

Posuđivali od MORH-a

Natječaj za nabavu dvaju oklopljenih osobnih automobila otpornih na metke koji mogu nastaviti vožnju i s propucanim gumamama, imaju senzore za suzavac te nosače strojnog naoružanja u kabini vozila MUP je bio raspisao lanjskog listopada. Zbog te se odluke podiglo dosta medijske prašine, no u MUP-u su objašnjavali da im vozila koja stoje gotovo 12 milijuna kuna trebaju za potrebe osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija jer je u tom trenutku MUP u svom voznom parku imao samo jedno takvo vozilo pa jeu, kad je trebalo, slične limuzine posuđivao od MORH-a.

Limuzine od 12 milijuna kuna
1/6

“Vozila te klase i opreme koriste se ovisno o sigurnosnim prosudbama i zahtjevima stranih delegacija, a konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema Republike Hrvatske za predstojeće predsjedanje Europskom unijom kada se očekuju i brojne strane delegacije i državnici...”, ponavljali su u MUP-u dok je ministar Davor Božinović potrebu za nabavom skupocjenih, ali sigurnih, limuzina bio objasnio riječima da takva vozila ima svaka država – i u svijetu i u našem okruženju.

Nije po željama već po potrebi

Limuzina u kojoj se za posjeta Hrvatskoj vozio Rivlin korištena je na zahtjev Izraelaca. I lani su inozemni visoki dužnosnici tijekom boravka u Hrvatskoj tražili blindirana vozila. No, kada je MUP bio raspisao natječaj za nabavu skupih vozila sa senzorom za suzavac, sustavom za samostalno gašenje požara, sustavom za nužni izlaz, prekidačem za hitno otvaranje prtljažnika, nosačima zastavica u prednjim blatobranima... predsjednica, premijer i predsjednik Sabora kazali su da se oni u tim automobilima neće voziti.

Međutim, kako je u intervjuu za Večernji list objasnio ministar Božinović, odluka tko će se u njima voziti ovisi o procjeni sigurnosnih službi. Bude li procijenjeno da i oni trebaju sjesti u to vozilo, morat će to i učiniti.

 

Komentara 10

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:29 29.07.2018.

Prava drzava je sigurna drzava, sve ostalo nije vrijedno komentara.

PO
Polleoni
17:12 04.08.2018.

Kad se sjetim kako se "omraženi diktator, trovač vlastitog naroda" Asad, vozi u obićnoj tojoti kroz grad i razrušena područja (videi na jutubu pokazuju da je vožnja realna i ne posebno namještena,) i kad gledam ove sefove u kojima see te velike demokratske i pravedne zapadnjačke mješine moraju skrivat, govori mi da nešto ne štima, nešto nije onako kako se uporno želi prikazat.

BS
@bserver
11:04 29.07.2018.

s ovolikom količinom "prese**vanja" trebat će sve više blindiranih vozila za prijevoz, tim mudracima koji se nopodnošljivo olako razbacuju našim novcem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije