Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJASNILI POTEZ

MUP odgovorio švicarskim novinarima: Nije to bilo nezakonito deportiranje

GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
15.05.2019.
u 20:59

Ministarstvo je odgovorilo da prijave koje stižu iz Europe često nemaju dovoljan broj informacija zbog čega se ne može pokrenuti istraga

Švicarski novinari tvrdili su da posjeduju snimku koja inkriminira hrvatsku policiju u radu s migrantima, no Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je takve tvrdnje, prenosi N1.

Takozvani push-back migranata u Bosnu i Hercegovinu nikako nije u skladu s međunarodnim zakonima i konvencijama.

U nastavku slijede dijelovi odgovora MUP-a švicarskoj javnoj televiziji koje prenosi N1.

- Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz. To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju - piše u odgovoru.

U nastavku govore kako se zaustavljaju migranti koji ilegalno ulaze u zemlju i to na minskim sumnjivim područjima što ministarstvu služi kao argument da time brinu o životu izbjeglica. Osim toga, njihova je dužnost štititi vanjsku granicu EU.

Prošle godine hrvatska policija registrirala je preko 8 tisuća nezakonitih pokušaja prelaska granice. To je 70 posto više u odnosu na 2017. godinu.

U prvih mjeseci mjeseci ove godine zabilježeno je 4 300 ilegalnih prelazaka naše granice.

U zaključku MUP govori da tužbe nevladinih organizacija često ne sadrže dovoljan broj informacija. a ponekad i migranti iskorištavaju ove regulativne "rupe" zbog čega prijavljuju policiju i kada ne radi ništa krivo, a sve kako bi im se lakše omogućio prelazak preko granice.

Policija razoružala muškarca u ZET-ovom autobusu

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
22:21 15.05.2019.

Nema to veze sa švicarskom ali ima sa novinarskim zanimanjem i gazdom sorošem.

AL
alphazulu99
21:49 15.05.2019.

Svicarci, samo recite koliko vam treba migranata. Platite im karte i mi ih saljemo prvim vlakom.

MA
majmudin
21:48 15.05.2019.

posaljite im u svicu 10000 migranata pa nek ih oni cuvaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije