Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND ZA AZIL

MUP odustao od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila, 4 milijuna eura uložit će drugdje

Mala Gorica: Nekadašnje prognaničko naselje gdje bi trebao biti Centar za azilante
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
09.05.2019.
u 16:51

MUP je izvijestilo da je od početka inicirao otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima.

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je izvijestilo da, nakon odluke gradskog vijeća Petrinje i braniteljske peticije, može odustati od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila Mala Gorica kod Petrinje i za to namijenjenih četiri milijuna eura uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta i državnih stanova za smještaj tražitelja azila.

MUP je izvijestilo da je, kao zainteresirana stranka, od početka inicirao otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima želeći doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju te ukazati na pozitivne aspekte izgradnje azilantskog prihvatilišta kod Petrinje.

"Tijekom navedene komunikacije s gradonačelnikom Dumbovićem i županom Žinićem, a kasnije i članovima Gradskog vijeća, svima je predstavljena namjena i cilj, ali i potreba jačanja kapaciteta za smještaj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj te je Ministarstvo s navedenim projektom i započelo, smatrajući da postoji njihova načelna spremnost i volja da, kao predstavnici lokalne zajednice, obnove potpuno devastirani kompleks te prateću infrastrukturu bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici", navodi MUP u priopćenju. 

Shodno tome, a "posve transparentno i bez namjere uskraćivanja informacija, ovo Ministarstvo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju za provedbu navedenog projekta, donesenu 9. srpnja 2018. godine, odmah javno objavilo na svojim službenim internetskim stranicama".

"Uzimajući u obzir da je u navedenoj Odluci jasno naznačena namjera dodjele financijskih sredstava u iznosu od 4 milijuna eura, kao i da je ovo Ministarstvo odgovorilo i dalo informacije na sve zaprimljene upite medija, ali i predstavnika lokalnih vlasti tijekom službenih sastanaka, nikako ne možemo prihvatiti optužbe za netransparentno postupanje ili izbjegavanje odgovornosti", ističu u MUP-u.

Podsjećaju da je na sastancima i javnim tribinama koje su informirale građane u većem broju slučajeva nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i drugi najviši predstavnici našeg Ministarstva.

"Sudjelujući na javnim tribinama demantirali smo netočne informacije koje su plasirane u javnost te smo željeli odagnati neutemeljenu bojazan i nelagodu koju građani možda osjećaju vezano uz dolazak tražitelja azila na njihovo područje.

Naime, ovim projektom osigurali bi se dodatni smještajni kapaciteti do 200 osoba isključivo ranjivim skupinama izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Naša dosadašnja iskustva s drugim prihvatilištima u Republici Hrvatskoj, a o kojima je svjedočio i naš partner u integraciji, pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, govore u prilog tome da prisutnost tražitelja međunarodne zaštite nije utjecala na stanje sigurnosti u toj zajednici. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova se obvezalo da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj službenika koji će građanima i nadalje osiguravati mir te javni red u zajednici", kažu u MUP-u.

Ističu i da bi se realizacijom tog projekta otvorio "određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje".

"Budući je i sam ministar Božinović više puta javno rekao kako nijedno rješenje neće biti nametnuto dokle god postoji nesuglasje s lokalnom zajednicom, moramo utvrditi da se ovdje ne radi o političkom pitanju niti o brizi za stanje sigurnosti lokalne zajednice, već se radi isključivo i samo o humanitarnom pitanju za čije rješavanje nažalost trenutačno nema sluha.

Upravo stoga, iznenađeni razlozima nepodržavanja projekta, ali uvažavajući da je Gradsko vijeće o tome donijelo negativnu odluku, kao i činjenicu da se načelo humanosti i načelo solidarnosti ne mogu nametati jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti s prirodom pomoći potrebitima koja može biti samo dobrovoljna, u MUP-u pripremamo odluku kojom ćemo polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila", izvijestio je MUP.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Duran Duran
Duran Duran
17:12 09.05.2019.

Ma bravo !!!! Tko je pitao stanovnike Novog Zagreba kaj misli o azilantima u Porinu, a svjedoci smo raskalašenosti azilanata. Najbolje nalupati još tri kata i lift u Porin . ??!!??

MA
malisani
17:08 09.05.2019.

Bravo Petrinjci! Bravo! Bozinovic se moze cuditi do mile volje, ali jedino mu moze pomoci ona "asistentica" koja mu nosa torbe i kapute

Avatar Viktor999
Viktor999
18:05 09.05.2019.

Od tolike sirotinje, zdravstva u k...u, mora drugih problema, država baca 4 milijuna eura na afroazijske divljake koji žare i pale Evropom da bi đabalebarili u RH na račun poreznih obveznika???? Sram vas može biti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije