Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera gradski stanovi: USKOK podigao optužnicu protiv šestero prevaranata

Muljanjem na stanovima zaradili 26 milijuna kuna

uskok4
Marko Lukunić
03.12.2009.
u 18:22

Mozak operacije bila je Jagoda Blum, koja je organizirala ostalih petero prevaranata u skupinu.

USKOK je podigao optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom protiv Jagode Blum (56), Ane Gradski (36), Ksenije Vadas (38), Milenka Milenkovića (46), Marka Džaje (48) i Kreše Katića (52).

Raskrinkao ih novinar
Podsjećamo, riječ je o dobro organiziranoj skupini koja se duže vrijeme na području Zagreba lažno predstavljala te naivnim kupcima na temelju lažne dokumentacije prodavala atraktivne gradske stanove u središtu metropole po nevjerojatnoj cijeni od dvije tisuće kuna po četvornom metru, a za svoje su “usluge” od građana tražili još i dodatni mito u iznosu od 25 do 35.000 eura! Priču o ilegalnoj prodaji gradskih stanova prvi je u travnju objavio Večernji list dok je još trajala istraga o kriminalnim radnjama šestero prevaranata.

Večernjakov novinar Vojislav Mazzocco pokušao je preko posrednice kupiti gradski stan i u tome zamalo i uspio! Posrednica, koja inače nije među optuženom šestorkom, donijela mu je na dogovorenoj lokaciji lažni kupoprodajni ugovor koji je navodno potpisao gradonačelnik Milan Bandić. Stan joj je “platio” 100.000 kuna te joj je još dao i 25.000 eura, no primopredaja nekretnine na kraju ipak nije uspjela pa je posrednica morala novinaru vratiti sav novac.

Šestorka je ubrzo nakon objave priče o njihovu dilanju gradskih stanova i uhićena te im je određen pritvor. Kasnije se ustanovilo da je zagrebački gradonačelnik već znao za muljaže s gradskom imovinom. Zbog toga je Kontrolni ured proveo svoju internu istragu u Poglavarstvu te suzio krug sumnjivaca koji su lažirali ugovore kako bi prodali oko 200 gradskih stanova, zbog čega bi Zagreb oštetili za 200 milijuna kuna. Milan Bandić je shvatio da netko krivotvori njegov potpis pa je slučaj prijavio USKOK-u. Utvrđeno je da je optužena šestorka uspjela varajući građane pribaviti si 26 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

USKOK ih tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te više kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava. Mozak čitave operacije bila je Jagoda Blum kojoj se kao prvooptuženoj stavlja na teret da je od listopada 2005. do 16. travnja 2009. godine u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirala ostalih petero optuženih u kriminalnu grupu. Koristili su se lažnim ispravama, a njih četvero se čak potencijalnim kupcima predstavljalo kao zaposlenici Poglavarstva. USKOK je zatražio produljenje pritvora za optužene. Pretpostavlja se da su oni vjerojatno imali pomagače u Poglavarstvu, prvenstveno u Uredu za imovinsko-pravne poslove.

 Poznata po prijevarama
Jagoda Blum je zbog prijevara s gradskim nekretninama poznata policiji i pravosuđu te osuđivana. S bivšom je odvjetnicom Anom Jendriš Jelesić od kraja 1999. do svibnja 2001. prevarila oko 50 osoba kojima su obećavale za novčanu naknadu osigurati otkup gradskih stanova ili poslovnih prostora zaradivši tako pola milijuna kuna.

Komentara 4

MM
Mladen Miletić
22:13 03.12.2009.

Muljanjem na stanovima zaradili 26 milijuna kuna, naši lopine Tutunovići Rackovići i ROGAR su zaradili nešto oko 20 miliona KUNA tada uglavnom DEM ! Suci strah od njih odvjetnici isto radje se združili i pljen djelili pametni od naivnih žrtavava . Kojima Hrvatski sud ne priznaje ono što je ugovioreno u jadno bilježnički ovjerenim kupoprodajnim ugovorima ..... teško sranje ako netko pravdu želi za prijevaru samo uživaju svi i iskorištavaju dalje opljačkane njihovim zakonskim igrama ...

MM
Mladen Miletić
22:06 03.12.2009.

Mene i nas oko 300 su isto zajebali muljatori sa stanovima šrije 12 godina ali onda su bila dobar vremena 95% Zastara su zaradili i simbolične kazne nitko nije proces dobio protiv njih najvjerovatnije jaka \"vrhunska\" organizacija.. Suci su vjerujemem danas oprezniji prije je bilo ljepo \"nefunkcioniranje\" = funkcioniranje u njihovu korist. Od onda nam je Hrvtaska postala gadna podmukla mačeha. ( Presude u ime RH i bez srama sve po člancima i zakonima Balkana !) DANAS JE BLIZU eu pa če možda ponešt ponekada i poštenije suditi.???...

IB
Ivana Brkić Ćubela
18:56 03.12.2009.

Opstanak - Survival Nekad smo je gledali kao emisiju o zivotinjama.Danas je postala reality Show u Hrvatskoj. Bilo je tacno pre 20 godina tarzili smo stan za nekoga.Kad ono Garsonjera u samom centru grada.Podpisemo ugovor damo Kaparu kad ono mojojoj zeni zapelo za oko ono ime od Tipa: Petar Panovic.Fuj ovo mi nekako sumnjivo-pametna ko zena !!! Nazovemo postu pitamo ko je vlasnik onog tel.Broja..kazu to je javna Govornica.Sranje !!! Uzmem ja mog Sogora i Djoleta ajmo kod Petar Pana.Kad eto ti njega vani ugovara nove poslove novim zrtvama.Za gusu daj nazad pare .Ide do Auta otvara ladicu a ja na gotovs ( Prstom u OKO)da ga utamanim ako mi izvuce neku Pistoljcinu il Nozinu al nije vratio mi tacno onu kaparu !!Pitam kolko si ovakvih Familija vec zajebo on mi kaze vec 10 !!! Sranje reko sam mu ako vratis novac rulji necu da te prijavim..na osnovu Tablica od Auta.Ok kaze on.A ciji je stan pitam ja ....ma smuvao sam neku Babu ostavila mi kluceve a ona je sada na lecenju u Vrnjackoj Banji.Kad za jedno 14 dana citam u novinama trazi se neki Lopov 10 Familija osteceno za novce.Jebote nije im vratio novac.Brzo ja u Policiji.Na osnovu tablica za 3 minuta su mi doneli sliku .Pitaju jel to taj....ma sto posto.Dobio 3 godine. Trebali smo da bijemo Petra Pana !!! Otad mrzim svakog Petra Pana !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije