Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meta diskriminacije

Muke podstanara: Iznajmljivači stanova odbijaju obitelji s djecom!

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/4
30.08.2018.
u 12:41

Susjedi će se buniti, stan nije prikladan za djecu – tipične su izlike stanodavaca u Zagrebu, Osijeku i Splitu koje smo nazvali. Jedan je pitao: Je li dijete stalno s vama?

– Tražim stan za sebe i dijete od četiri godine. Primate li djecu? – pitamo muškarca koji iznajmljuje stan od 55 kvadrata u širem središtu Osijeka.

– Šta ja znam... Je li zdravo, ide li u vrtić, ide li baki i didi ili je stalno kod vas? – odgovara nam on setom pitanja.
– Kako to mislite, je li stalno kod mene? – pitamo glumeći samohranu majku.
– Susjedi će se buniti ako plače. Ako ga nisam vidio, ja ne znam je li dijete normalno ili nije. Ima i bolesne djece... – nastavlja.
– Nemoj... – smiruje ga ženski glas u pozadini.

Crtica je to iz Osijeka, a slično je stanje i u Splitu, nešto bolje u Zagrebu. Biti podstanar u Hrvatskoj, pogotovo s djecom, često znači biti građanin drugog reda.

– Selim se sa suprugom i djetetom u Split zbog posla i još nisam pronašao stan. Znam, nisu svi protiv djece u Splitu, ali zadnji slučaj mi je baš digao živce. Stan je oglasila agencija i kad sam je nazvao rekli su mi: “Neće vlasnik, jer tu je malo dijete, kuhat će se u stanu...”. Ne razumijem što bismo mi trebali, samo noćiti u stanu za 500 eura mjesečno – govori nam Dalmatinac. Dosta je puta, kaže, dobio odgovor od vlasnika stanova da im ne odgovaraju dijete i familija, ali vjeruje da će stan naći. Stanova u Splitu koji se nude za izanjmljivanje podstanarima vrlo je malo, a i oni koji se nude većinom su useljivi tek sredinom rujna, nakon turističke sezone, a treba ih napustiti najkasnije do 15. lipnja.

U oskudnoj ponudi većina vlasnika želi isključivo studente. No, uspjeli smo pronaći i stanove za koje nitko nije postavljao problem što će u njima živjeti djeca. Primjerice, stan od 50-ak kvadrata, luksuzno namješten, u kući blizu Marjana za 520 eura. Sličan iznos najma traži se i za stan od 40 kvadrata u Splitu. Ni tu djeca “ne smetaju”. A na ostalim brojevima koje smo okrenuli vlasnici su bili zainteresirani za studente.

– U Splitu se iznajmljuje ljeti turistima, zimi studentima. Obitelji s djecom nikome ne odgovaraju. Ja u subotu idem pogledati stan za sebe i kćer u Kaštel Gomilici. Split više ne gledam, prvo što nema ništa, a ako nešto i naleti to je preskupo, npr. stan od 36 kvadrata, na 14. katu, polunamješten, 4000 kn. Tko to može platiti? – kaže jedna Splićanka. U Zagrebu je lakše nego u Splitu i Osijeku unajmiti stan obitelji s djecom, a oni koji ih ne žele perfidniji su u odbijenicama.

Od deset iznajmljivača, za njih šest djeca nisu bila problem, a četvero nas je odbilo uz bizarne odgovore. Kad smo vlasnici troiposobnog stana na Trešnjevci rekli da imamo dvoje djece, odmah je ispalila: – To vam je stan za studente. Nije u njemu jaka struja pa nije prikladan za obitelji s djecom. Pitamo je možemo li ga ipak pogledati, ali nije spremna ni za to. Ne odustajemo pa pitamo u čemu je problem, a žena na rubu strpljenja uzvraća: “Ne mogu vam o tome govoriti, kako sam dobila upute, tako i radim”. U centru Zagreba vlasnica dvoiposobnog stana odmah kaže: “Ne uzimamo djecu, pa neuvjerljivo dodaje:

– Imamo problem sa starijom susjedom koja je osjetljiva na svaki šušanj...” Većina i osječkih stanodavaca još u oglasniku navodi da primaju samo studente. Jedan vlasnik stana nas odbija jer kaže ako nas primi s djetetom, kći mu sutra može doći iz Njemačke, pa gdje će ona biti.

Je li odbijanje iznajmljivanja stanova obiteljima s djecom diskriminacija?

– Radi se o diskriminaciji temeljem obiteljskog statusa koji je izrijekom naveden kao jedan od mogućih razloga diskriminacije osim rase, nacionalne pripadnosti i ostalog. Ustav u političkim pravima i osobnim pravima i slobodama, a ovo spada u osobne slobode, jamči zaštitu obiteljskog statusa – kaže ustavnopravni stručnjak Mato Palić, dodajući kad se ta prava ograničavaju mora biti legitiman cilj, a ovdje ga nema.

Ako se vlasnici stanova boje da će podstanare s djecom biti teže izbaciti, pravni postupak iseljenja iz stana je isti bez obzira na to je li netko samac, star, mlad ili s djecom, kaže nam jedna sutkinja. Profesor socijalne politike Gojko Bežovan ističe da je problem što nemamo socijalne i državne stanove za najam mladim obiteljima kao druge zemlje EU.

– Možemo iznajmljivati stanove u tri bloka zgrada i nitko nas neće pitati za ugovore i porez! Zašto se porezne vlasti ne zainteresiraju za taj izvor prihoda? – pita se Bežovan. 

Pogledajte i video: Bivši beskućnik Mile Mrvalj vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

Komentara 116

LA
laptopxp1
12:51 30.08.2018.

Neki dan smo čitali da je iznajmljivač apartmana negdje na moru dobio kaznenu prijavu jer ne želi primiti u svoj apartman gay par. Da li je i ovo za kaznenu prijavu ili su LBGT važniji od djece????

CE
cenzura
13:02 30.08.2018.

Ako odbiješ primiti gayeve onda dobiš kaznenu prijavu i etiketiran si ko homofob, ustaša, klerofašista............. a ak odbiješ primiti obitelj s djecom onda dobiš aplauz od hrpe "ne vladinih" udruga. Svaka čast!

DU
Deleted user
13:02 30.08.2018.

Vlasnik stana ima pravo raditi s njim sto zeli i iznajmljivati kome god zeli. Privatno vlasnistvo je svetinja, barem bi trebala biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije