Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao u jurassic parku

Muha i dvije grinje 'preživjele' 230 milijuna godina u jantaru

'vocnamuha_nnn_vrt_100712'
''
29.08.2012.
u 21:22

Kapljice jantara u kojima su pronađene životinje veličine su od dva do šest milimetara, a fosile su sačuvale mikroskopskom preciznošću

Na početku poznatog filmskog hita Jurassic Park redatelja Stevena Spielberga znanstvenici oživljavaju dinosaure pomoću krvi ekstrahirane iz komarca zatočenog u jantaru milijunima godina. I nakon što sve što je moglo pođe po krivu, glavni junaci filma suočeni su s najezdom svih mogućih vrsta dinosaura. Iako se radi o filmu znanstvene fantastike scenaristi su morali od nekuda crpiti inspiraciju, a činjenica je da prastarih životinja \"zatočenih\" u jantaru ima svuda, a priča o Jurassic Parku dobiva sasvim novu dimenziju pronalaskom najstarijeg primjerka jantara koji u sebi skriva muhu i dvije grinje.

Naime, muha i grinje stari su oko 230 milijuna godina, a nalaze se u jantarnim kapljicama veličine od dva do šest milimetara, donosi Daily Mail, i pronađeni su na sjeveroistoku Italije.

- Jantar je iznimno važno \'pomagalo\' za paleontologe koje mikroskopski vjerno čuva uzorke te nam dopušta da do detalja proučimo evolucijske promjene tijekom milijuna godina - objasnio je David Grimaldi, kustos Američkog muzeja prirodoslovlja i svjetski stručnjak za jantar i fosile člankonožaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije