Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurban bajram

Muftija Hasanović: Muslimani su danas kurban/žrtva raznih svjetskih igara

Aziz ef. Hasanović
Slavko Midzor/PIXSELL
20.08.2018.
u 14:11

Kako navodi muftija Hasanović, prinošenje žrtve (kurban) povezuje nas sa Ibrahimom a.s. (Abrahamom) koji je pokazao najveći stupanj pobožnosti i predanosti Bogu i na tom putu bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je u ponedjeljak Kurban bajramsku poruku 2018./1439. svim vjernicima uz tradicionalnu poruku Bajram šerif mubarek olsun iz, kako je istaknuo, najodabranijega mjesta na zemaljskoj kugli - iz Harema Kabe u Mekki.  

"Poštovana braćo i sestre, pred nama je još jedan veliki blagdan Kurban bajram. Za njega se vezuju dvije značajne institucije u islamu, a to su: kurban (prinošenje žrtve) i hadž (hodočašće u Mekku i Medinu). Kurban je obveza koja je propisana svake godine vjernicima koji su u mogućnosti, a hadž spada u obveze jednom u životu. Kao vjernici i vjernice moramo uzimati poruke iz ova dva ibadeta (obvezna obreda)", stoji u čestitki muftije Hasanovića.

Kako navodi muftija Hasanović, prinošenje žrtve (kurban) povezuje nas sa Ibrahimom a.s. (Abrahamom) koji je pokazao najveći stupanj pobožnosti i predanosti Bogu i na tom putu bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila. "Svevišnji Bog šalje zamjenu za sina i čini obvezujućim, od tada do danas, prinošenje žrtve (kurban). Iz ovoga postupka razvidno je da kurban štiti ljudske živote i rasterećuje dunjalučke brige onima koji ga žrtvuju. Iz svakoga propisa o kurbanu imamo što naučiti", podsjetio je.

Iz podjele kurbana, istaknuo je Hasanović,  vidimo upućenost na bližnjega, susjeda i one koji su u potrebi. Time se jasno vidi izražena socijalna dimenzija islama koji ne gleda ljude po njihovu podrijetlu, vjeri, naciji, boji kože, spolu ili bilo čemu drugom već gleda čovjeka kroz prizmu odanosti Bogu, spremnosti na žrtvu, jačanju obiteljskih i susjedskih odnosa i pomoć onima koji su u potrebi. To moramo naučiti i primijeniti iz institucije kurbana.

Muslimani su danas kurban/žrtva raznih svjetskih igara, potreba jedinstva muslimana je nasušna

Uz napomenu kako hadž predstavlja sveislamski kongres Ummeta, na kojemu se se okupi više od pet milijuna muslimana iz cijeloga svijeta, među kojima i muslimani iz naše zemlje, muftija Hasanović istaknuo je kako hadž ima i jasno definirane poruke obavljanja iz kojih muslimani moraju uzeti poruke. Te poruke su - nasušna potreba jedinstva muslimana, bogobojaznost, te nada u u bolje sutra.

Hasanović smatra kako je upravo Kurban bajram prigoda da se vjernici preispitaju zašto su muslimani danas žrtve raznih svjetskih igara kada, istaknuo je, "toliko muslimanske krvi teče ponajviše uzrokovane od samih muslimana da zabrinjava sve razumne ljude bez obzira kojoj vjeri pripadaju i zbunjuje cijelo čovječanstvo".

Migrantska kriza, podsjetio je muftija Hasanović, uzrokovala je mnoge nedaće kako onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i domove tako i onima koji stoje pred izazovom kako se prema njima odnositi što je neusporedivo stavljati u istu kategoriju.

"Nitko svoj dom, obitelj, domovinu ne napušta bez velikog razloga a on je sačuvati vlastiti život i krenuti glavom bez obzira u veliku neizvjesnost. Broj onih koji poginu na tom putu ogromno je velik. Mediteran je za neke destinacija za odmor i uživanje a za neke je postao grobište", istaknuo je muftija Hasanović-

Nažalost, ocijenio je, migrantska kriza podijelila je političku pozornicu Europe i nekima dala materijala da razvijaju antiislamsku i antimuslimansku retoriku kako bi na taj način potakli islamofobiju i time stjecali određene političke bodove i osvajali vlast.

"Nerijetko čujemo da je riječ o smišljenom planu i zavjeri protiv Europe i želji da se islamizira Europa. To čine oni koji žele pridnijeti rastu islamofobije i otežavati migrantima i svim muslimanima koji žive u Europi. Ako bi i bila istina to što oni govore znajmo da se taj plan nije kovao na Istoku već na Zapadu", istaknuo je Hasanović.

Hasanović: Pomognimo da se izgradi Islamski centar u Sisku

Muftija Hasanović podsjetio je kako, dan uoči Bajrama, svi hodočasnici izlaze na brdo Arefat odakle je počeo ovozemni - dunjalučki život u istim bijelim odjelima (ihramima) čime se brišu sve dunjalučke razlike u pogledu bilo kakva statusa bilo da je riječ o materijalnom, društvenom, socijalnom i drugim statusima.

To je , istaknuo je, Božja poruka svima da ne pravimo razlike među ljudima po bilo kakvom kriteriju osim po bogobojaznosti, a institucije kurbana i hadža imaju zajedničku misiju - razvijati nadu i optimizam u bolje sutra jer Svevišnji Allah nije nikada ostavio iskrenoga vjernika bez pomoći.

"Naši centri i naše džamije naša su ogledala, a jedan prekrasan centar trenutčno radimo u Sisku. Pozivam vas da današnjim prilogom na sergiji pomognete izgradnju Islamskoga centra u Sisku", poručio je vjernicima muftija Hasanović.

Komentara 27

AF
afer
14:34 20.08.2018.

Žao mi je časni Muftija što to tako doživljavate. Kad bi malo manje sanjali novog Sultana na Bosporu i kada bi ste manje vjerovali da novci bogatih Arapa idu u vašu korist a ne za njihove svjetske interese za širenjem tada bi ste lakše živjeli sa susjedima koji su vam pomagali u vašem egzodusu za vrijeme rata u Bosni.

KL
klasika
14:45 20.08.2018.

Gle čuda: nema dežurnih rugača koji bi pljuvali da je na slici neki hrvatski biskup: "Iggy, Avalon, časnik, pjanić, umjereni, speedy, pollo, bubamala, lucio, kamocemo. odekvragu, dalmacija" i ostali "čitatelji-komentatori" uvijek aktivni na VL.

DD
ddh
17:41 20.08.2018.

Muftija, nisu muslimani nikakve zrtve nekakvih svjetskih igara, nego je civilizirani svijet zrtva muslimaskih koljaca i ubojica. A ubojice i zlocinci mogu u tom civiliziranom svijetu prezivljati, jedino zato, jer ih njihova muslimaska braca glasno ili potiho podrzavaju. Nisu svivi muslimani zlocinci niti su svi koji odlaze u dzamie teroristi. Ali svi teroristi koji ubijaju siluju u ime Alaha dolaze iz okruzenja dzamija. Ako muslimani zele, da ih civilzirani svijet drukcuije vidi, onda nek rasciste u svojim redovima i nek prestanu podrzavati ubojice koji u ime Alaha ubijaju neduznu djecu i starce i neka ih prijavljuju istitucijama. Kad muslimani pociste svoje dvoriste i shvate, da svijet ne zivi u 17-om, nego u 21-om stoljecu, svijet ce ih i drukcje gledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije