Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpova kampanja

Mueller podnio izvješće o istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima

Robert Mueller
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.03.2019.
u 23:52

Nije poznato je li Mueller utvrdio bilo kakvo kriminalno ponašanje Trumpa ili njegove kampanje.

Posebni tužitelj Robert Mueller predao je s velikim interesom iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom, priopćilo je u petak ministarstvo pravosuđa.

Mueller je podnio izvješće glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru, reklo je ministarstvo. Izvješće nije odmah objavljeno, a Barr će odlučiti koliko od njega će učiniti javnim, i nije poznato je li Mueller utvrdio bilo kakvo kriminalno ponašanje Trumpa ili njegove kampanje.

Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Robert Mueller
1/8

Trump niječe bilo kakav dosluh i ometanje. Rusija niječe miješanje u američke izbore.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Barr, kojega je imenovao Trump u veljači, rekao je zastupnicima u pismu kako bi možda mogao pružiti informacije Kongresu o izvješću još ovoga vikenda.

"Naredni koraci su na glavnom državnom odvjetniku Barru, a mi se veselimo tom proces. Bijela kuća nije primila niti je informirana o izvješću posebnog tužitelja", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

Zastupnici obiju stranaka, među kojima i demokratski predsjednik i najviši republikanski član pravosudnog odbora Zastupničkog doma, odmah su pozvali na brzo objavljivanje Muellerova izvješća ključnim kongresnim odborima i javnosti.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu. 

Ključne riječi

Komentara 1

TT
tTony
04:28 23.03.2019.

Nema od toga nista pojeo vuk magare.Trump naredijo postavljanje zice uz zid sa Meksikom i to sa Americke strane da zastiti zid.... zivi cirkus, Meksikanci pokrdose zeljeznu ogradu za gradnju kuca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije