Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brutalna policija

Mučili ga elektrošokovima i slomili rebra zbog kritiziranja vlasti

zatvor
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.04.2014.
u 10:25

Kada je uhićen, policajci su ga odvezli u zgradu u Groznom, natjerali da siđe u podrum i skinuli ga. Tvrdi da su ga tukli i mučili elektrošokovima.

Organizacija Human Rights Watch upozorila je danas da bi ruske vlasti odmah morale na slobodu pustiti vođu nezavisne čečenske grupe Ruslana Kutaeva za kojega kažu da je 20. veljače ove godine uhićen iz političkih motiviranih razloga za optužbe povezane s drogom.

Poručuju ruskim vlastima da bi odmah trebale odbaciti sve optužbe protiv Kutaeva i osigurati neovisnu istragu o navodima da ga je policija mučila u pritvoru. Dva dana prije uhićenja, Kutaev je javno kritizirao čečenskog lidera Ramzana Kadirova (57). Čečenac je kritizirao vođu tijekom konferencije održane u povodu 70. obljetnice masovnih deportacija Čečenaca u  2. svjetskom ratu. Kutaev je na čelu Skupštine naroda Kavkaza, nezavisne organizacije koja radi na podizanju kulturne svijesti o Kavkazu i narodu koji na tom prostoru živi.

Tukli ga i mučili elektrošokovima

– Uhićenje Ruslana Kutaeva te opak i nezakonit način na koji ga se tretira treba poslati poruku da je bolje ne kritizirati čečensku vlast – rekao je Hugh Williamson iz HRW-a te dodao kako je "zastrašivanje toliko snažno da se malo ljudi usudi kritizirati Kadirovu politiku".

Čečenske vlasti Kutaeva su optužile za posjedovanje velikih količina heroina. Ruske udruge za ljudska prava i nekoliko nezavisnih novinara kazali su da je policija uhitila Kutaeva te ga je tukla i koristila elektrošokove kao osvetu za njegovo kritiziranje vlasti. Uhićeni je svome odvjetniku pokazao ožiljke od premlaćivanja, a slomljena su mu i dva rebra.

Kada je uhićen, policajci su ga odvezli u zgradu u Groznom, natjerali da siđe u podrum i skinuli ga. Tvrdi da su ga tukli i mučili elektrošokovima u prisutnosti prvog čovjeka Kadirove administracije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova. Mučenje je trajalo nekoliko sati prije nego što je pod prisilom priznao posjedovanje droge. Bude li osuđen, prijeti mu 12 godina zatvora.

>>Rusija se pohvalila: Ubili smo terorista Dokua Umarova!

Komentara 3

AA
aabbcc
19:13 08.04.2014.

Demokratska Vlast je volja naroda i to je kao pljuvati po narodu ali dok to neki u demokraciji nauce ostadose bez rebara....

DU
Deleted user
11:50 08.04.2014.

Joj kak se brinu za Čečene a kaos im je na kućnom pragu.

Avatar insideout
insideout
13:39 08.04.2014.

CIA Ispitivali zatvorenike udarajuci im glavom u zid S 11 glasova za i tri protiv Odbor za obavještajnu službu americkog Senata dao je zeleno svjetlo za skidanje oznake povjerljivosti s izvješca o primjeni brutalnih metoda ispitivanja CIA-e u razdoblju nakonju nakon teroristickog napada 11. rujna 2001. godine. Senatorica iz redova demokrata Dianne Feinstein izjavila je kako izvješce otkriva brutalnost koja je u oštroj suprotnosti s vrijednostima americkog naroda. – To je mrlja u našoj povijesti koja se nikada ne smije ponoviti i to nije ono što Amerikanci rade – prenosi BBC rijeci senatorice Feinstein o “šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA-e”, koje su kriticari nazvali torturom. Ipak, vjerojatno ce biti potrebno neko vrijeme dok dokumenti ne budu dostupni javnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije