Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veći broj ozdravljenja

Tjednima su neprestano stizali: Mrtvačnica groblja u Bergamu konačno bez lijesova

Foto: Twitter
1/5
18.04.2020.
u 18:08

Italija je objavila u petak bitno veći broj ozdravljenja (više od 2500). U Lombardiji, broj oboljelih na intenzivnom liječenju je pao ispod tisuću prvi puta u mjesec dana.

U mrtvačnici na groblju u Bergamu konačno više nema lijesova, a gradonačelnika Bergama objavio je u subotu fotografiju unutrašnjosti crkve bez lijesova koji su posljednjih tjedana tamo neprestano stizali. 

Ta fotografija i objava na Twitteru ocrtavaju pritisak na zemlju, posebice Lombardiju, koja izlazi iz teške faze zdravstvene krize s 23.000 umrlih.

Bergamo, gdje je gradonačelnik Giorgio Gori, član Demokratske stranke smatraju u Italiji gradom mučenikom covida-19.

U drugoj objavi na Twitteru gradonačelnik je napisao da je između 1. ožujka i 12. travnja umrlo 795 sugrađana. To je više od službenih podataka o umrlima od te bolesti u gradu (272) u koje se ubrajaju samo testirane osobe koje su umrle. Brojne žrtve covida-19 umiru bez testiranja, posebice ako nisu hospitalizirane. 

Tijekom krize, gradske pogrebne službe nisu uspijevale pratiti ritam umiranja i tijela su slana u druge regije na kremiranje. Još u petak je jedan takav konvoj krenuo s glavnog bergamskog groblja.

Italija je objavila u petak bitno veći broj ozdravljenja (više od 2500). U Lombardiji, broj oboljelih na intenzivnom liječenju je pao ispod tisuću prvi puta u mjesec dana.

U toj regiji je prošlog tjedna počelo testiranje zdravstvenih djelatnika u više stotina najzahvaćenijih gradova, među kojima su Bergamo, Brescia, Lodi, Cremona i Milano.

Javnozdravstveni stručnjak Walter Ricciardi  upozorio je u subotu na oprez u vezi bilo kakvog optimizma.

"Drugi val nije pretpostavka već izvjesnost. Zato je važno ne žuriti s ublaženjem mjera jer nam prijeti drugi val prije ljeta", rekao je taj stručnjak, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ključne riječi

Komentara 8

ST
Stipan
20:48 18.04.2020.

Hvala Bogu! Svemu dođe kraj pa i kineskoj coroni!

ZE
Zambija export-import
18:34 18.04.2020.

Kakav drugi val? Ovo je u Italiji sve prvi val, i taj prvi val još nije došao ni do polovice. To što je u Lombardiji malo bolje ne znači da je u cijeloj Italiji bolje, dapače danas je u Italiji najgori dan. Imaju 107.771 aktivnih slučajeva, dakle realne potrebe za intenzivnim liječenjem su između 10 i 12 tisuća kreveta, a inicijalno u cijeloj Italiji nemaju više od 600 kreveta na intenzivnoj za respiratorne infekcije. A sad se moraju otvoriti, dakle tek sad kreće pakao u ostatku Italije.

MO
morskival
19:15 18.04.2020.

U uglednom medicinskom časopisu The Lancet objavljena je terapija kojom su talijanski liječnici liječili pacijente: methylprednisolon, moxiflaxin (antibiotik), lopnavir, retnovir, interferon i još antibiotik širokog spektra. Takva terapija po mišljenju doktora iz njemačke pacijente je ubijala. Talijanski doktori su u najboljoj namjeri zapravo ubili svoje pacijente. Nijemci liječe pacijente bez takve agresivne terapije i stavljaju ih na respiratore samo u krajnjem slučaju. To objašnjava ogromni broj umrlih. Sada su promijenili terapiju, respiratore koriste samo u krajnjem slučaju i daju terapiju hidroksiklorokvina, azitromicina i cinka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije