Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija poslodavaca:

Mrsićev prijedlog je dobar, ali prestrog

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2014.
u 14:10

U Njemačkoj postoji pomoć institucija poslodavcima, od asistiranja osoba s invalidnošću do dodatne obuke

Obvezu da zaposli osobu s invalidnošću imat će 7600 poslodavaca, rekao je ministar Mirando Mrsić u Saboru u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Prema podacima HZZO-a od kolovoza, Hrvatska ima 6762 nezaposlene osobe s invalidnošću. Ukupno ih je pak u zemlji oko 510.000. Ako svaki poslodavac i zaposli po jednog radnika, pitanje je hoće li to, s obzirom na struku, biti baš oni koji im trebaju.

I je li u redu uvoditi mjere, pogotovu s tako drakonskim kaznama, baš kad su poslodavci na rubu i ne zapošljavaju? Te hoće li zato morati dati otkaz nekom od postojećih radnika?

Kazne iznose 30 posto od minimalne plaće, dakle oko 900 kuna po osobi. Obveza zapošljavanja invalida je dobra, no poslodavci misle da je kod nas situacija krivo postavljena – od zakona do kazni. U Njemačkoj postoji velika pomoć institucija poslodavcima pri zapošljavanju osoba s invalidnošću, od asistenata, dodatne obuke i sl. U Slovačkoj je obveza poslodavca zaposliti 3,2 posto radnika s invaliditetom.

>> 'Očekujemo da će zakon donijeti povećani broj zapošljavanja osoba s invaliditetom'

Komentara 1

VA
valdop
23:11 04.12.2014.

ovaj još ništa pametno nije napravio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije