Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radno zakonodavstvo

Mrsić Zakon o radu dijeli na zakon za radno pravo i pregovore

'28.04.2012., Zagreb - Iblerov trg sjednica glavnog odbora SDP-a. Zoran Milanovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
22.05.2012.
u 11:00

Puna satnica: Tko radi skraćeno, do pune će satnice moći radom u nekoliko tvrtki

Zakon o radu mogao bi se podijeliti na dva dijela, od kojih će jedan regulirati radno pravo, a drugi kolektivno pregovaranje. Ideja je to koja se rodila u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a izvori tvrde da je zastupa resorni ministar Mirando Mrsić.

Slobodna zanimanja

Podjela zakona na dva dijela omogućila bi Vladi da kolektivno pregovaranje u potpunosti izdvoji od radnog prava, a intencija je omogućiti fleksibilnija pravila rada koja bi bila u skladu s potrebama tržišta. Zakon o radu neće se mijenjati tijekom 2012. jer vlada Zorana Milanovića ne želi naprečac donositi izmjene u ovom aktu. Jedina izmjena o kojoj se trenutačno govori jest članak 262. koji regulira pravo produljene primjene kolektivnih ugovora, ali iako je nužno na neki način natjerati sindikate za stol, Vlada neće potegnuti ni izmjenu toga članka ove godine. Većina kolektivnih ugovora u javnom sektoru ionako vrijedi do 2014. pa izmjena tog dijela ZOR-a ne bi donijela promjene u ovom mandatu. Zato će se izmjenama regulative pristupiti studiozno uz široku javnu raspravu, kojom će se nastojati artikulirati interes pojedinih skupina, ali i prilagoditi pravo stanju na tržištu. Pritom se očekuje regulacija honorarnog rada, olakšavanje rada sa skraćenom satnicom ili izjednačavanje pozicije slobodnih zanimanja sa stalno zaposlenima. Kao jedna od nelogičnosti uočena je obveza plaćanja punog iznosa doprinosa za radnike koji rade polovicu radnog vremena. U zemljama Europske unije, naročito u Nizozemskoj, rad sa skraćenom satnicom razvijen je do te mjere da se, radeći u nekoliko tvrtki, može ostvariti puna satnica, što je u pojedinim zanimanjima gotovo nemoguće bez visokih troškova poslodavca. U izmjene ZOR-a najvjerojatnije bi se išlo tijekom 2013.

U međuvremenu Vlada će donijeti Zakon o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata. Najava tog akta izazvala je buru među sindikatima, ali prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, dogovor je o zakonu postignut. Riječ je o propisu koji će pobliže definirati ulogu i obveze socijalnih partnera, a jedna od bitnih odrednica jest da se kolektivni ugovori neće moći sklopiti bez potpisa sindikata koji zastupa najveći broj zaposlenika. Uz izmjene Zakona o beneficiranom radnom stažu i intenzivne pregovore sa sindikatima o zamrzavanju božićnice i regresa za tekuću godinu, Mrsićevo ministarstvo imat će pune ruke posla.

Registar javnih službenika

Država nije u proračunu predvidjela novac za poštovanje tih prava, a pregovori počinju s državnim službenicima najkasnije za 15 dana. Na stolu je sve osim plaća i radnih mjesta, a najvjerojatnije neće biti ukinuta ni naknada za prijevoz. Otkazi i izmjena regulative o plaćama javnih i državnih službenika pričekat će 2013. kada se očekuje i završetak projekta Registra javnih službenika, kojim bi nadležni trebali dobiti uvid u broj i strukturu zaposlenih. Ujedinit će se sustav plaća i omogućiti njihova analiza.

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
11:27 22.05.2012.

nikako mi nije jasno. Tko može propisati koliku plaću ću dogovoriti sa poslodavcem? Što je to minimalna plaća? Kolika god da je, od nje se ne može živjeti.Znači nije za radnika.Kolika god da je, ona je poslodavcu u tekstilu prevelika(jer u tekstilu prevelika(jer ga ubija Kina).Znači nije ni za poslodavca. Pa za koga je? O čemu ti ljudi uopće pregovaraju, jesu li oni sa ovog planeta? Poanta I je da su to dva različita svijeta

TO
tom
11:57 22.05.2012.

čitao sam na jednom portalu da je ovaj lik bio jučer u posjeti međimurju. nivo njegove inteligencije potvrđuje činjenica da nije znao gdje se nalazi! nekoliko puta je rekao da se nalazi u \"čakovačkoj županiji\"!? i umjesto čakovec - govorio je \"čakovac\"! gdje samo nalaze ovakve debile???!!!

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
13:21 22.05.2012.

U međuvremenu sindikati šute i grade svoje dvore od dva milijuna eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije