Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUSTAV SE MORA SREDITI'

Mrsić: Tražit ću razdvajanje radničkih od povlaštenih mirovina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.09.2019.
u 11:35

Imam pitanje i za braniteljske udruge koje su zadnji put burno reagirale na moju konferenciju za medije, što kad sustav ostane bez novca, hoćemo otpuštati sestre, policajce... da bi vama isplaćivali mirovine? Ne želim da se ukinu braniteljske mirovine, nego da se sustav sredi, a povlaštene mirovine neka se financiraju iz proračuna.

Povlaštene mirovine najveći su problem mirovinskog sustava i zato ću do kraja godine u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog zakona kojim tražim izdvajanje povlaštenih mirovina iz tog sustava, najavio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Iako je, podsjeća, 2013. kao ministar rada i mirovinskog sustava razdvojio radničke od povlaštenih mirovina, HDZ-ova vlada je 2015. odmah na početku mandata ukinula taj njegov potez. Zato će, najavljuje, ponovno predložiti zakon kojim bi se te mirovine razdvojile, te samo radničke mirovine isplaćivale iz mirovinskog sustava, dok bi se ostale povlaštene mirovine isplaćivale iz proračuna resornih ministarstava.

- Povlaštene mirovine bit će još veći problem kada potpuno stupi na snagu Medvedov zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Vaša buduća mirovina u rukama je ministra Tome Medveda i moneta je za kupovanje braniteljskih glasova – rekao je Mrsić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je, nastavlja, 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, preko 71 tisuću ih prima mirovine od 5616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima. Tu je, dodaje, i 7000 pripadnika HVO-a s mirovinom od 2900 kuna, a zahvaljujući izmjenama Zakona o pravima branitelja, poručuje, broj tih mirovina se može i povećati.

- Godišnji ceh tih mirovina će 2025. godine iznositi preko 10 milijardi kuna, ove godine braniteljske mirovine stoje 7 milijardi kuna. Plenković koji se često voli pozivati na europska pravila je po ovom pitanju napravio upravo suprotno od onoga što je EU od nas tražila i povećao je povlaštene mirovine umjesto da ih smanji – tvrdi Mrsić dodavši kako je Plenkovićeva vlada reformirala mirovinski sustav tako da većina građana ima manje mirovine, dok braniteljske, uvjerava, i dalje rastu.

- HDZ gradi društvo nejednakosti, građani izdvajaju za tuđe povlaštene mirovine, a od svoje neće moći živjeti. Pitam Plenkovića i Vladu, što ćete napraviti kada još ljudi iseli, tko će uplaćivati doprinose, kako ćete onda kupovati glasove braniteljske populacije? Imam pitanje i za braniteljske udruge koje su zadnji put burno reagirale na moju konferenciju za medije, što kad sustav ostane bez novca, hoćemo otpuštati sestre, policajce... da bi vama isplaćivali mirovine? Ne želim da se ukinu braniteljske mirovine, nego da se sustav sredi, a povlaštene mirovine neka se financiraju iz proračuna. Ekonomisti nam predviđaju recesiju, gospodarstvo previše ovise o turizmu, stojimo na kori banane, osvijestimo se prije nego bude kasno – zaključio je Mrsić.

Komentara 23

ZP
zeljko.panic.16
12:17 03.09.2019.

Povlaštene mirovine nikad nisu ni smjele biti zajedno sa odrađenim mirovinama iz radnog staža.

Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
14:58 03.09.2019.

@stric2: Pomiša si brkove ... ovo su mirovine, a ne nužno i invalidnine. I jedne i druge trebaju biti u ministarstvima zdravstva, obrane itd. U mirovnskom sustavu trebaju biti samo mirovine. To je ono iz rada kompa ... Dakle Bogu božje, a caru carevo ... red i napredak. Svi veterani ovoga svijeta su izvan mirovinskog sustava. To ti je kao da netko uzima iz tvog osiguranja ili ušteđevine odnosno iz tvog žepa izravno ...

MC
Mcro
12:25 03.09.2019.

Ni za mito se više nema.. Banana republika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije