Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javne službe

Mrsić: Sva dodatna prava iz kol. ugovora će se zamrznuti

sindikati,vlada (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
04.06.2012.
u 15:47

Vlada od sindikata traži potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora kojim bi se zamrznula prava na božićnicu, regres i ostala 'stečena prava’

Prvi krug pregovora oko ukidanja prava državnih zaposlenika počeo je sa sindikatima javnih službi, odnosno s predstavnicima zaposlenih u školstvu, zdravstvu, znanosti i kulturi. Na poziv Nevena Mimice, šefa pregovaračkog odbora Vlade, odazvao se krnji sastav sindikalnog pregovaračkog odbora. Došli su Ivica Babić koji predstavlja liječnike, Jadranka Ivezić, čelnica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, Spomenka Abveršek koja zastupa medicinske sestre i Ljubica Pilić, čelnica sindikata zaposlenih u kulturi. Iz sindikata u školstvu nitko se nije odazvao na sastanak.

Najpoznatije lice sindikalne scene javnih službi, Vilim Ribič iz Matice sindikata Hrvatske nije prisustvovao sastanku zbog unaprijed dogovorenih obveza izvan Zagreba.

Abveršek: Ribič bi me iznenadio da se pojavio

– Odgovorni smo partneri i predložili smo da termin bude u srijedu. Nije korektno u petak nam zakazati sastanak za ponedjeljak, imali smo već prije zakazane obveze – objašnjava Ribič. Iako je u Hrvatskoj, nije htio reći što ga je zadržalo.

Nisu došli ni kolege mu Zvonimir Laktašić, šef učiteljskog sindikata, kao ni Branimir Mihalinec, čelnik sindikata zaposlenih u srednjim školama. Obojica su nam potvrdila da su spriječeni prethodno dogovorenim obvezama, a slobodni su za pregovore jedan od sljedećih dana, do srijede nadalje. Ni Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nije se odazvala. Kolegica Abveršek nije iznenađena izostankom.

– Ako govorimo o Vilimu Ribiču, iznenadio bi me da se pojavio na prvom sastanku – kazala je Abveršek za Večernji list, a prije ulaska u zgradu Vlade istaknula je da sindikaliste treba podsjetiti da ne pregovaraju za sebe nego za 170.000 ljudi.

– Poziv je došao u četvrtak i svi su bili obaviješteni – kazala je sindikalistica. Slično misle i drugi čelnici sindikata javnih službi, a zajednički je stav da su došli poslušati stavove Vlade i da ne namjeravaju prejudicirati ishod pregovora.

– Razumna argumentacija rezultirat će razumnom odlukom – kazao je Babić koji ne misli da su kolege iz školstva bojkotirali sastanak.

Linić: Vlada ima svoj program i po njemu će se upravljati

Ministri nisu bili voljni davati izjave, ali je ministar financija komentirao da pregovori neće teći lako.

– Ono što mi očekujemo je jedno, a ono što sindikati rade je drugo. Vlada ima svoj program i po njemu će se upravljati – kazao je Linić.

Prije sastanka u Banskim dvorima Pilić je pozvala na sastanak pregovaračkog tima sindikata, ali su se odazvale samo Ivezić i Abveršek. Vladine pozicije su jasne. Traže od sindikata potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora kojim bi se zamrznula prava na božićnicu, regres i ostala 'stečena prava', odnosno svi dodaci na plaće i materijalna prava, osim osnovice plaće. Temeljni kolektivni ugovor javnih službi vrijedi do 31. srpnja 2013. godine, pa Vlada mora razgovarati o aneksu, a ne o izmjeni ugovora.

Položaj Sindikata državnih službenika bit će bitno drukčiji jer njima uskoro istječe kolektivni ugovor, pa su u bitno lošijoj poziciji. Ponedjeljak je bio zadnji rok za predaju popisa pregovarača sa sindikalne strane, a ako sindikati ne ispune svoju obvezu, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava spremni su sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj će ih pozvati na red.

Komentara 107

NO
northwolf1
11:48 05.06.2012.

ma da krive su javne sluzbe doktori sestre vatrogasci hitna itd mozda bi po vladi oni rebali raditi za cavle jer sta je to kad mrtve vadis van iz auta svakodnevno itd pa nasa vlada dobila zuljeve od rada j ... vam m.... nesposobnu

UT
utatica
22:38 04.06.2012.

mi očekujemo jedno, vlada radi drugo

OB
-obrisani-
08:46 05.06.2012.

kotrlja Istina je da su u HDZ-u krali,krali su naveliko i ponašali su se ko da je Hrvatska njihova imovina. A što su to nama dali? Mizerne plaće,pokradeno i devastirano gospodarstvo,uništena proizvodnja i poljoprivreda,život na kredit,.. Gro obitelji preživljava,žrtvuju see da odgoje i školuju djecu,a onda,vidi vraga,nemaju se gdje zaposliti. U poljoprivredu su ulupana sredstva ,a zemlja zapuštena. Penzioneri imaju penzijice od 1500-2000 kuna(većina) i ne mogu od toga živjeti. Što misliš tko je tome doprinio? Možda bi mogao reći da je HDZ dao veliki doprinos svemu tome u 18 godina vlasti. A vidiš,ti kriviš one koji su 6 mjeseci na vlasti,lutaju doduše,ali pokušavaju naći rješenje,a ne voditi populističku politiku. Pitanje je samo da li će pogoditi pravu mjeru stezanja remena ,jer građanstvo je itekako osiromašilo. Žalosno je uopće da ima još takvih koji žale za HDZ-om. Za čime to žališ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije