Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ZATVARANJU RESTORANA

Mrsić optužio državne inspektore za orgijanje u doba koronakrize

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.04.2020.
u 09:11

- Smiješne su riječi glavnog državnog inspektora kako im nije cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali "poštivanje zakona i zaštita zdravlja su osnovne i primarne zadaće", pri čemu Mikulić ne navodi kako je to "visoki stol" ugrozio zdravlje bilo koga - kaže Mrsić

Predsjednika Demokrata Mirando Mrsić reagirao je na zatvaranje restorana poručivši da je bahatost pojedinih inspektorata “orgijanje državnih inspektora u vrijeme korona krize”.

- Smiješne su riječi glavnog državnog inspektora kako im nije cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali "poštivanje zakona i zaštita zdravlja su osnovne i primarne zadaće", pri čemu Mikulić ne navodi kako je to "visoki stol" ugrozio zdravlje bilo koga. A kako je ugrozio zdravlje vjerojatno zna samo državni inspektor - kaže Mrsić.

Mrsić tvrdi da su upozoravali kako će doći do problema u funkcioniranju jednog velikog i glomaznog represivnog aparata poput Državnog inspektorata još u vrijeme kada ga je HDZ ponovno osnivao.

- Tada nas je HDZ uvjeravao da će inspekcije bolje funkcionirati i da će biti na usluzi poduzetnicima u ispravljanju pogrešaka. Uvjeravali smo ih da su na pogrešnom putu jer će uspostavljanje ovakvog sustava dovesti do još većih problema u radu inspekcija. Državni inspektorat nije osnovan da bolje radi, nego da na čelo tog tijela dođe jedna osoba. A to je HDZ-ov Andrija Mikulić. HDZ svoje unutarnje probleme rješava tako da uhljebljuje članove na dobro plaćene pozicije. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je stari HDZ-ov kadar, a imenovanjem za glavnog državnog inspektora došao je na mjesto najveće političke moći. HDZ je imenovanjem utjecajnog političara na ovakvo radno mjesto jasno rekao što misli o Državnom inspektoratu. Čelnici HDZ-a su ponovno poslali građankama i građanima jasnu poruku da se ne žele suprotstaviti korupciji i nepotizmu - dodaje Mrsić.

Dodatni gubitak radnih mjesta je šamar sustavu

- Novi ustroj inspekcija nije riješio glavne primjedbe poslodavaca na rad inspektora. To se danas pokazalo. I to u vrijeme kad nam je to najmanje potrebno”, naglašava Mrsić i dodaje:

- Državni inspektori na 30 dana zabranili su rad i zapečatili preko 20 restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima zbog izdavanja hrane ispred restorana. Ovakav postupak će uzrokovati još nekoliko stotina nepotrebno izgubljenih radnih mjesta. U vrijeme kad nam je svako rado mjesto zlata vrijedno i kad država silne milijarde daje na očuvanje radnih mjesta, inspektori zatvaraju umjesto da upozoravaju. Intencija inspekcija bi trebala biti upozoravanje na greške, a ne represija. Barem je tako bilo dok su inspekcije bile dio ministarstava. Da je tako ostalo, tad bi inspektori jasno tumačili uputstvo Ministarstva turizma o dostavi hrane u restoranima koji su se odlučiti na tu novu uslugu. Ovako su inspektori to protumačili na svoj način i zatvorili sve što su mogli. Neke, zato što su radili, a druge, zato što su imali visoki stol na ulici ispred restorana putem kojeg su izdavali hranu.

Bez kompetencija - nema pozicije

- Uvaženi kolega Capak je pokušao pokriti Andriju Mikulića izjavom da je potrebno donijeti posebno uputstvo za te slučajeve. Ako nema uputstava, zašto se zatvaralo restorane? Postavlja se pitanje kompetencije glavnog državnog inspektora, jer ako ne može rukovoditi sustavom tad je najbolje da ode - zaključio je Mrsić.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:01 21.04.2020.

druže Mrsić, jel Vaša supruga paltila poreze koje je morala...toliko o moralu..... ili Vi niste u istom kučanstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije