Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osudio odluku Vlade

Mrsić: Gospodo iz Vlade, dalje ruke od mirovinskog sustava

Mirando Mrsić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
21.04.2016.
u 17:09

– Protekle 4 godine unatoč zahtjevima poslodavaca nismo odobravali povećanje kvota za uvoz radnika. Imamo dovoljno naših, a imamo i mogućnost prekvalifikacija,kao i sredstva za to–poručio je Mrsić

Nakon zdravstvenog sustava, medija, represivnog aparata slijedi udar na radnička prava, cijenu rada i mirovinski sustav. Poručio je to s konferencije saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić koji je najoštrije osudio odluku vlade o povećanju kvote o zapošljavanju stranih radnika.

Takva će odluka samo dodatno narušiti radnička prava i rezultirati će, smatra Mrsić, uvozom “jeftinih radnika” iz zemalja iz susjedstva što će dodatno srušiti cijenu rada.

– Protekle 4 godine unatoč zahtjevima poslodavaca nismo odobravali povećanje kvota za uvoz radnika. Imamo dovoljno naših, a imamo i mogućnost prekvalifikacija,kao i sredstva za to–poručio je Mrsić. Istaknuo je i da je problem što su kvote odobrene upravo u onim sektorima u kojima su radnici ionako potplaćeni, gdje se ne poštuju kolektivni ugovori,... poput brodogradnje, graditeljstva i turizma.

– Obrazloženje resorne ministrice graniči sa SF-om. Priča da Zavod za zapošljavanje nije uspio na vrijeme pronaći radnike za poslodavce koji su tražili povećanje kvota i na vrijeme ih  prekvalificirao nije točno. Kao i uvijek HZZ je radio analizu, razgovarao sa brojnim poslodavcima o tome koji im radnici trebaju, kad ih treba prekvalificirati i na koji način. Svega 11 ih je zatražilo od Zavoda da idu u prekvalifikaciju radnika za otvorena radna mjesta. Ostali su citiram rekli: “Dajte nam jeftine radnike iz BiH i okolnih zemalja–kazao je Mrsić.

Sve što Vlada radi je, po Mrsiću, zabrinjavajuće. – Pseudo Vlada na čelu s premijerom koji nema političke moći očito se ne može suprotstaviti nalozima iz Europske komisije–kazao je i dodao kako je i njegova vlada pregovarala s Komisijom i ispregovarala Zakon o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 2014. i koji daje rezultate.

Još tada postojali su pritisci s produženjem dobi za umirovljenje, jačom penalizacijom, ali se nije pristalo jer je i analiza stanja pokazala da je naš mirovinski sustav dugoročno održiv. Gospodo iz Vlade, dalje ruke od mirovinskog sustava i umjesto o interesu kapitala radite o korist hrvatskih građana- poručio je Mrsić.

>>Svi rođeni 1961. i kasnije morat će raditi do 67 godina

>>Već od 2024. u mirovinu ćemo ići sa 67 godina, a u prijevremenu sa 64 godine

Komentara 19

Avatar abakus
abakus
17:52 21.04.2016.

Za neka fizički zahtjevna zanimanja nema dovoljno radnika ne toliko zato što ih baš nitko ne želi raditi već zato što mlade ljude koji bi se htjeli baviti njima nema tko učiti jer stari majstori to ne žele da ne bi sebi stvarali konkurenciju. To je problem o kojem nitko ne govori. Majstore koji rade u tim zanimanjima treba obvezati licencom na to da svako toliko i toliko moraju uzeti naučnika i naučiti ga poslu - u suprotnom ih penalizirati. Ne smije biti uvoza radne snage iz drugih zemalja dok je kod nas toliko nezaposlenih.

LA
lana78
17:22 21.04.2016.

prica gluposti,nemamo dovoljno radnika i u nekim zanimanjima kronicno fale prekvalifikacije preko zavoda koje traju pet dana su smjesne covjek je bio na celu ministarstva 4 godine,a pojima nema o cemu prica sramota

Avatar Peterančan
Peterančan
18:15 21.04.2016.

Nema u Hrvatskoj dovoljno radnika jer je bivša, antihrvatska, vlada sve mlade istjerala iz Hrvatske. I sad se tu javlja neki pacijent i dijeli savjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije