Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niske temperature i mraz

Ledeni val 'obrao' voćnjake, šteta je i do 100 posto, voćari zabrinuti

vocnjak
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
12.04.2021.
u 06:36

Najviše su stradali nasadi ranih sorta koji nemaju adekvatnu i skupu zaštitu

Niske temperature i mraz proteklih su dana “obrali” voćnjake u kojima se šteta na pojedinim kulturama poput trešanja, šljiva, marelica, višanja... procjenjuje i na 90 – 100%.

Kolika je stvarna šteta, znat će se za 10 – 15 dana, s obzirom na to da voćarima predstoje velika ulaganja u očuvanje kondicije biljaka kojima bi se dio štete mogao i umanjiti, doznajemo od predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote.

– No rane voćke koje su bile u visokoj fenofazi, odnosno u punoj cvatnji, najviše su stradale, pogotovo trešnje i višnje – kaže Markota, ističući da je tome razlog i činjenica da vegetacija ove godine kasni 10-ak dana.

Kod jabuka i krušaka koje još nisu posve procvjetale, prema prvim procjenama štete se kreću oko 50%. Voćari koji su ulagali u zaštitu kišenjem ili orošavanjem spasili su možda i 100% budućeg uroda. No takva je zaštita skupa pa nju imaju samo najveći i najsuvremeniji nasadi u Hrvatskoj – oni koji u pravilu imaju ugovore s trgovačkim lancima. S “lovcima” na mrazove, vjetrenjačama, paljenjem vatre... lošije se prošlo.

Iz Voćarske zajednice nadaju se da će Ministarstvo poljoprivrede uskoro iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja raspisati natječaje za ulaganja u “antifrost” sustave zahvaljujući kojima bi proizvodnja voća dana “obrali” voćnjake u kojima se šteta na pojedinim kulturama poput trešanja, šljiva, marelica, višanja... procjenjuje i na 90 – 100%. Kolika je stvarna šteta, znat će se za 10 – 15 dana, s obzirom na to da voćarima predstoje velika ulaganja u očuvanje kondicije biljaka kojima bi se dio štete mogao i umanjiti, doznajemo od predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote.

– No rane voćke koje su bile u visokoj fenofazi, odnosno u punoj cvatnji, najviše su stradale, pogotovo trešnje i višnje – kaže Markota, ističući da je tome razlog i činjenica da vegetacija ove godine kasni  10-ak dana.

Kod jabuka i krušaka koje još nisu posve procvjetale prema prvim procjenama štete se kreću oko 50%. Voćari koji su ulagali u zaštitu kišenjem ili orošavanjem spasili su možda i 100% budućeg uroda. No takva je zaštita skupa pa nju imaju samo najveći i najsuvremeniji nasadi u Hrvatskoj – oni koji u pravilu imaju ugovore s trgovačkim lancima.

S “lovcima” na mrazove, vjetrenjačama, paljenjem vatre... lošije se prošlo. Iz Voćarske zajednice nadaju se da će Ministarstvo poljoprivrede uskoro iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja raspisati natječaje za ulaganja u “antifrost” sustave zahvaljujući kojima bi proizvodnja voća u tvornici pod vedrim ili olujnim nebom ubuduće bila sigurnija. Posljednjih godina raste broj osiguranih voćnjaka, gotovo dvostruko po godini. No lani su premije dosta narasle pa je pitanje koliko je nasada novu elementarnu nepogodu dočekalo osigurano.

– Ako je šteta u voćnjaku 100%, a premija iznosi visokih 25%, to znači da se osiguraniku može vratiti tek 75% ulaganja – kazao je Markota.

Voćari u nekim županijama traže i proglašenje elementarne nepogode, a što je najgore, meteorolozi najavljuju da nas ovoga tjedna očekuje još jedan hladni val.

Komentara 18

KA
kažemja
08:57 12.04.2021.

I onda, kad mi netko kaže usred zime, u siječnju ili veljači... kad bi trebalo biti - 10 stupnjeva, joj kak je lijepo toplo vrijeme, mrzim zimu ovo je super vrijeme, meni dođe muka jer znam da će zima doći ali u krivo vrijeme. Sad kad je sve procvalo eto ti zime. Ode sve k vragu.

DU
Deleted user
08:15 12.04.2021.

Poznajuči nas i naše poštenjake, sad kad osiguranja i odštete treba naplatiti šteta bude od 120 do 137 %, ali na jesen bude viška jabuka i voća iz "domaće" proizvodnje, dokumentirano sa certifikatom ili "ćasna riječ" ili "majke mi", "j..ba mi pas mater ak ni", s pećatom ak treba.

Avatar Poskok 1
Poskok 1
09:05 12.04.2021.

Traže proglašenje elementarne nepogode. Da mogu dobiti lovu od države i da imaju od čega živjeti. Ma da ? A samo par mjeseci je prošlo od sprdanja sa Badrićkom i pozivim na kopanje, prekvalifikacije i sl... A da se možda sad vi prekvalificirate dragi voćari..., ili naučite pjevati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije