Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPODJELA MJESTA

Možemo! ni s rukama u Skupštini neće imati problema

Izborni stožer kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomasevica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
17.05.2021.
u 15:26

Rezultat HDZ-a bolji je nego 2017., a SDP su ovi izbori gotovo potpuno maknuli s političke scene metropole

Najveći kolač zagrebačkih izbora, jasno je kao dan, ove je godine pao u ruke Tomislava Tomaševića. Ne samo zbog fenomenalnog rezultata u borbi za gradonačelničku fotelju, već i za one nešto malo manje popularne, ali vrlo važne stolce Gradske skupštine. Bez gradskog parlamenta nema ni kapitalnih projekata, znaju svi koji vlast požele, a da će Tomaševiću, pobijedi li Miroslava Škoru u drugom izbornom krugu, “posao” ići vrlo lako, govori i nešto više od 40 posto glasova, koliko je lista Možemo! s partnerima dobila za ulazak u Ćirilometodsku.

Prekinuta dominacija

Pobjednicima ih se svakako može proglasiti bez problema jer prije četiri godine, kao iznenađenje lokalnih izbora u metropoli, u Gradsku su skupštinu ušli s tri zastupnika. Čak dvadeset više trebali bi ih u zagrebačkome parlamentu imati sada, što u najkraćim crtama znači da će Tomaševiću za većinu nedostajati tek ruka ili dvije. A naći će je, najvjerojatnije, u SDP-u, koji je daleko najveći gubitnik izbora u glavnom gradu.

Nisu se proslavili s kandidatom za gradonačelnika Joškom Klisovićem, ali njihov pad nije se dogodio preko noći. Još prije osam godina SDP je gradskim parlamentom dominirao s čak 24 zastupnika, dok će ih sad imati svega četiri ili, vjerojatnije, tri. Tomaševiću sasvim dovoljno, doduše, jer on partnere tražiti sigurno neće u dojučerašnjim zakletim neprijateljima iz Stranke rada i solidarnosti, koja je prošlim sazivom Skupštine dominirala, kao ni u redovima njihova partnera HDZ-a, ali ni među zastupnicima Miroslava Škore.

Sam HDZ za Skupštinu je dobio otprilike istu količinu glasova kao i njihov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović, a i gotovo identičnu potporu Zagrepčana iz 2017. godine, kada ih je također za gradski parlament podržalo otprilike jedanaest posto birača. SDP je tada nudio listu s HNS-om, HSS-om, HSU-om i NH-om te su s partnerima osvojili dvadesetak posto glasova, sami su dobili pet mandata, a ove im je godine rezultat, nažalost po stranku, još slabiji od toga.

Nema HNS-a, Glasa...

Prvi put u Gradsku skupštinu ove će godine Domovinski pokret, koji je ostvario gotovo isti rezultat u Zagrebu kao i HDZ, a među zastupničke će klupe i tri kandidata Mosta, također debitanta. Zvonimir Troskot, koji je bio kandidat te stranke za gradonačelnika metropole, nije jučer krio zadovoljstvo što će dobiti priliku barem u nekom vidu predstavljati Zagrepčane koji podržavaju upravo njegovu političku opciju.

A kad smo kod opcija, valja napomenuti da je dio onih koji su dosad činili kvorum Skupštine ispao. Nema više u gradskom parlamentu HNS-a, HSS-a, Neovisnih za Hrvatsku, Glasa, Reformista, a ušle nisu ni pojedine kandidacijske liste birača, kao ni Agrameri, Suverenisti, Radnička fronta...

Kako će se složiti blokovi i tko će s kim oko koje točke, tek ostaje vidjeti, ali jasno je da Stranka rada i solidarnosti više nije faktor kakav je bila dosad, kao i da se HDZ i SDP ozbiljno moraju zapitati zašto je Domovinski pokret, koji u Zagrebu postoji od prosinca, toliko blizu, odnosno bolji od njihova rezultata.

 

>> VIDEO Urša Raukar: Od 17 gradskih četvrti, mi smo dobili 16

 

Komentara 36

DY
dybala21
16:01 17.05.2021.

"Da je cijela Hrvatska ko četiri petine Zagreba,hrvatskog naroda nebi više bilo." A.G.Matoš

ST
stefj
15:55 17.05.2021.

Koji dernek će to biti u skupštini. Sve neki aktivisti, samo ideologija, sa realnim životom niti jedan nema niti jednu poveznicu. Koji će to raspašoj biti, devastirat će Zagreb koliko Bandić nije uspio u 20 godina...

MR
mrzimcrvenekmerove
16:39 17.05.2021.

to što im skupština nije problem je gore po njih, a na koga će se izvlačiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije