Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinuta osuđujuća presuda

Možemo li nakon slučaja Mesić svakog političara nazvati idiotom?

Stjepan Mesić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
05.02.2020.
u 10:39

Ustavni sud zaključio je da na sva ta pitanja niži sudovi nisu odgovorili te to moraju učiniti u ponovljenom postupku, imajući u vidu konkretne i prijašnje odluke Ustavnog suda, kao i praksu Europskog suda za ljudska prava u kojoj je već presuđen slučaj "idiot"

Onaj tko ulazi u političku arenu mora biti spreman i na kritiku, pa i na takvu koja vrijeđa, šokira ili uznemiruje, ključna je poruka odluke Ustavnog suda u slučaju Stjepan Mesić protiv Hrvoja Hitreca, zbog koje je ukinuta osuđujuća presuda na novčanu kaznu zbog povrede ugleda i časti. Međutim, to ne znači da je sada svakome omogućeno da u polemici protivnika časti riječju "idiot" i sličnim uvredljivim izrazima pa i kad je na drugoj strani političar.

Stjepan Mesić svojom provokativnom, šokantnom i uznemirujućom izjavom da su branitelji okupljeni u Stožeru za Vukovar isti kao srpski pobunjenici, isprovocirao je uvredljivu reakciju jednog od političkih neistomišljenika koji ga je stoga nazvao "idiotom". Ustavni sud nije ukinuo kazneno djelo klevete i uvrede, ali je svojom odlukom postavio značajnu prepreku da se Kazneni zakon koristi kao oružje za ograničenje rasprava u javnom interesu. Sudovima je još jednom, nakon više lanjskih odluka Ustavnog suda, poručeno da moraju primjenjivati tzv. test razmjernosti između prava na slobodu izražavanja i prava na zaštitu časti, ugleda i privatnosti. Suci u svakom slučaju moraju odgovoriti na pitanje, važući između dvaju interesa, je li u demokratskom društvu nužno ograničenje slobode govora osobito u političkoj raspravi od javnog interesa.

U slučaju Mesić protiv Hitreca, bitno je tko je, što, zašto i kako rekao. Ustavni sud zaključio je da na sva ta pitanja niži sudovi nisu odgovorili te to moraju učiniti u ponovljenom postupku, imajući u vidu konkretne i prijašnje odluke Ustavnog suda, kao i praksu Europskog suda za ljudska prava u kojoj je već presuđen slučaj "idiot".

Europski sud za ljudska prava već je 1997. u slučaju Oberschlick protiv Austrije, provodeći test razmjernosti, zaključio kako Austrija nije smjela kazniti Gerharda Oberschlicka, što je tadašnjem predsjedniku Slobodarske stranke Jörgu Haideru posvetio komentar u kojem ga je nazvao "idiotom". Naime, u komentaru je Oberschlick napisao za Haidera da on "nije nacist, međutim jest idiot" pa je obrazložio kako bi nazvati ga nacistom bila za njega pohvala. Tako je reagirao na govor u povodu "proslave mira" u kojem je Haider glorificirao "generaciju vojnika" u Drugom svjetskom ratu, uključujući i njemačke vojnike koji su se borili "za mir i slobodu" i ti ljudi ne trebaju biti razlikovani kao "dobri" i "loši" vojnici te generacije, već svima njima treba biti zahvalan što su izgradili bogato demokratsko društvo. Haider je u svom govoru kritizirao austrijskog pisca koji je uvrijedio ubijene u tom ratu te je dodao kako se u demokraciji sloboda mišljenja uzima zdravo za gotovo, ali ona ne bi mogla doći do granica do kojih se polažu zahtjevi za duhovnu slobodu da drugi nisu riskirali svoj život kako bi sada živjeli u demokraciji i slobodi.

ESLJP je zaključio, kao i Ustavni sud u povodu ustavne tužbe Mesića, da političari moraju pokazati veći stupanj tolerancije pogotovo kad sam daje izjave koje su podložne kritici. Političar ima pravo na zaštitu ugleda i časti i kad ne djeluje u privatnim okolnostima, ali stupanj njegove zaštite treba se odmjeriti razmjerno interesima otvorene rasprave o političkim pitanjima, pri čemu se ograničenja slobode izražavanja moraju tumačiti usko. Haiderov govor bio je provokativan i izazvao je snažnu reakciju, pa to što je nazvan "idiotom" nije bilo u funkciji osobnog napada jer je autor dao objektivno i razumljivo obrazloženje da je Haiderov govor bio povod tome. Stoga, ESLJP je zaključio da je izrazom "idiot" autor iznio svoje mišljenje o Haideru, a istinitost toga ne može se dokazivati. Takvo mišljenje može biti pretjerano, osobito ako je bez činjenične osnove, ali to se u Haiderovu slučaju nije moglo zaključiti.
Dakle, sudovi će u svakom pojedinom slučaju vagati je li upotreba teških riječi bila u funkciji političke i ine rasprave od javnog interesa ili je riječ o napadu na čast i ugled, imajući u vidu tko, koga, kako, zašto i s kojim ciljem naziva koristeći se teškim pa i grubim riječima.

Video: Mesić svjedoči o Agrokoru

Ključne riječi

Komentara 82

PA
Pajo
11:12 05.02.2020.

U svakoj profesiji ima idiota i nisu političari najveći idioti. Međutim, Stipe Mesić je najveći idiot među ljudima općenito jer je izgubio ček od 100.000 $ i zato je morao posuditi novce za stan.

BR
Brontops
11:17 05.02.2020.

Pitanje je: Mogu li politicari i to nekaznjeno siriti mrznju ( Stazic, Beljak) pozivajuci se na nedovoljno ubijenih tijekom komunistickog rezima?

KO
Kopreinitz
11:46 05.02.2020.

Za Mesica reci "idiot" je kompliment a ne uvreda ili kleveta, Mesic jue IZDAJNIK i KVISLING Hrvatskog naroda, eto njek mene tuzi, imam milijun dokaza za svoje tvrdnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije