Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODŠTETA

Može li Vatikan bankrotirati zbog procesa

odvjetnik Anderson
AFP
29.06.2010.
u 10:43

U procesu nazvanom "N. N. protiv Svete Stolice" američki je vrhovni sud posredno priznao da Vatikan može biti odgovoran pred građanskim sudom za ono što su činili svećenici pedofili.

RIM – Vatikanu se u SAD-u može suditi zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i, ako bi se dokazalo da je odgovoran u prikrivanju slučajeva pedofilije, moglo bi ga se osuditi na plaćanje odštete žrtvama. Mnoge su biskupije u SAD-u već propale zbog plaćanja odšteta žrtvama svećenika pedofila.

Naime, američki Vrhovni sud nije se izjasnio o žalbi Vatikana u slučaju jednog građanina iz Oregona koji je prijavio da ga je jedan svećenik seksualno zlostavljao. U procesu nazvanom "N. N. protiv Svete Stolice" (N. N., Nepoznat Netko; ime mu nije objavljeno), američki je vrhovni sud posredno priznao da Vatikan može biti odgovoran pred građanskim sudom za ono što su činili svećenici pedofili. U ovom je slučaju riječ o irskom svećeniku Andrewu Ronanu (umro 1992.) kojeg je Vatikan premještao iz biskupije u biskupiju kad bi se doznalo za zlostavljanje djece. Iz Irske je premješten u Chicago gdje je nastavio zlostavljati djecu, a onda u Oregon gdje je također seksualno zlostavljao djecu. N. N. iz Oregona prijavio je da ga je šezdesetih godina u školi koju je pohađao seksualno zlostavljao Andrew Ronan. Sveta Stolica, koju je Jeff Anderson, odvjetnik anonimne žrtve, optužio za prikrivanje slučajeva pedofilije, od suda je tražila imunitet kakav imaju strane države. I administracija Baracka Obame izjasnila se za imunitet, ali vrhovni suci nisu istoga mišljenja, odnosno za sada ne zaustavljaju proces protiv Vatikana.

Svećenik Ronan je iz Chicaga, kamo je prebačen iz Irske zbog zlostavljanja maloljetnika, premješten u školsku ustanovu St. Phillip High School u Illinoisu gdje je seksualno zlostavljao najmanje troje djece pa je na koncu prebačen u crkvu St. Albert Church u Portlandu u Oregonu, gdje je seksualno iskorištavao N. N. koji je tada  imao 15 godina i kojem je bio "duhovni savjetnik i tutor".

- Vrhovni je sud tom odlukom odgovorio na molitve tisuće žrtava svećenika pedofila koje će konačno moći ostvariti pravdu - rekao je Jeff Anderson i najavio kako će doći u Vatikan saslušati najprije kardinale Angela Sodana i Tarcisija Bertonea (bivšeg i sadašnjeg državnog tajnika), a tek onda papu Benedikta XVI. koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio pročelnikom Kongregacije za nauk vjere i morao je znati za slučajeve svećenika pedofila. Anderson drži kako su svećenici službenici Vatikana, a on ih je premještao iz jednog u drugi grad kako bi se zataškala njihova zlodjela. Vatikan je, međutim, držao kako su za premještanja svećenika odgovorne biskupije. Vatikanski odvjetnik u SAD-u Jeffrey Lena kaže kako odluka vrhovnog suda da ne donese nikakvu odluku o vatikanskoj žalbi znači samo kako su vrhovni suci ocijenili da u ovoj fazi procesa ne trebaju slučaj razmatrati na razini toga suda.

Proces se sada vraća na oregonski državni sud i bit će usmjeren prema dokazivanju je li ili nije velečasni Roman bio vatikanski službenik. Anderson sada mora dokazati da je Ronan bio službenik Svete Stolice i, ako u tome uspije, onda bi od Vatikana mogao tražiti plaćanje odštete žrtvama svećenika pedofila.

Komentara 6

X2
xychhr-200
12:20 29.06.2010.

Što prije bankrotiraju i nestanu s površine zemlje, tim prije će ljudi biti manje vjerski zatucani i konačno početi gledati s otvorenim očima, a kao posljedica toga biti će daleko manje raznih zala na svijetu kao ratovi itd...

Avatar Časna seka
Časna seka
08:57 30.06.2010.

Neće bankrotirat, jer će Papa zatražit: \"Bože, daj nam 100 milijardi na računu.\" Pitajte, i dat će vam se. Amen.

SA
Savjest
14:40 22.07.2011.

\"Podsjeća se kako u Crkvi, kada je riječ o optužbama protiv nekog kardinala, onda je za to službeno nadležan jedino Papa\". Vrlo je interesantno da je Katolička Crkva najveća vjerska organizacija na svijetu. Posebno se to vidi kad se Katoličkaa Crkva, koja je u biti monarhija, usporedi s drugim kršćanskim crkvama koje su postale oligarhije (pravoslavne nacionalne crkve) te razne protestantske Crkve. Naravno, ova činjenica izaziva zanimljivo pitanje: je li veličina svjetskih pa i vjerskih organizacija obrnuto proporcionalna stupnju demokracije u njima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije