Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prkos iz škvera

Može li slom Uljanika srušiti IDS koji Istrom drma gotovo 30 godina

Nino Jakovčić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
25.08.2018.
u 21:15

Pula je napokon pokazala pankerski mentalitet pa su Puljani prvi put revolt pokazali prema IDS-u, istarskom pandanu HDZ-u

Pula nije bila samo zadnja stanica u bivšoj Jugoslaviji, grad u koji su se slili razni furešti. Što zbog tadašnje JNA, što zbog brodogradilišta čije vas gorde dizalice dočekaju već na ulazu u grad.

Evidentni slom

Pula nije ni samo Uljanik i Arena, koji su njezini najveći simboli. Pula je i u bivšoj državi bila poznata kao grad punka i rocka, ta jedan od najpoznatijih rokersko-pankerskih klubova upravo je kultni “Uljanik” u kojem su odrastale generacije Puljana. Taj pankerski mentalitet napokon se pokazao i u petak kada su se građani Pule pridružili pobunjenim uljanikovcima koji štrajkaju zbog neisplate plaća i evidentnog sloma nekad zlatnog brodogradilišta.

VIDEO Štrajk u 3. maju

Ali dojam je da taj štrajk prelazi granice radničkog protesta i pretvara se u bunt protiv apsolutne vladavine IDS-a koji Istrom drma već 30 godina. Taj istarski pandan HDZ-u na nacionalnoj razini (premda je HDZ u državi dvaput gubio parlamentarne izbore, a IDS u Istri nijednom) godinama plete svoju političku mrežu koja u gradska i županijska tijela i poduzeća kojima upravlja lokalna vlast, reći će u Istri, ne propušta nikoga bez partijske iskaznice IDS-a.

Istrani će vam ogovarati IDS, ali i na izborima uredno glasati za tu stranku. Međutim, štrajk uljanikovaca pokazao je i revolt prema IDS-u. Uzalud je župan Valter Flego štrajkaše pokušavao uvjeriti da “smo svi na istoj strani” (i IDS i uljanikovci). Zalili su ga pivom i gađali kikirikijem, uzvikivali “IDS, mafijo”, a posebna diverzija izvedena je tako što su uljanikovci prosvjedujući gradom u jednom trenutku zapjevali Thompsonovu “Lijepa li si”.

VIDEO Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka s Vladom

Nema koji dan da je Ivan Jakovčić, neformalni šef IDS-a, poručio “Thompsone, bogami nećeš pjevati u Areni”, što je samo najsvježiji primjer zabrane pristupa tom pjevaču. Politika IDS-a godinama Thompsonu zabranjuje nastup u pulskom amfiteatru jer ga drži neofašistom pa ne čudi da je upravo Thompsonova pjesma odabrana kao simbol prkosa “istarskom HDZ-u”. Posebno Nini Jakovčiću kojem su uljanikovci transparentom poručili i “Nino, ti si zakuha, a sad daj kruha”.

Jakovčić je, naime, donedavno bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak u vlasništvu Danka Končara koji figurira kao “bi – ne bi” strateški partner Uljanika. Jakovčića se doživljava kao Končarova lobista, premda je on to u ranijim izjavama nazvao glupostima, ali i kao osobu koja je unatoč povlačenju s pozicije predsjednika IDS-a pred koju godinu i dalje moćna figura. Iako će uljanikovci u ponedjeljak štrajkati pred zgradom Vlade na Markovu trgu, ta je pobuna i dalje opasnija za IDS nego za HDZ.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku

Slijedi katastrofa?

Plenkoviću će problem nastati ako Uljanikov štrajk bude okidač za val prosvjeda, a IDS-u je udarac već zadan radničkim buntom. Sad je samo pitanje hoće li se vatra u Uljaniku ugasiti ili će stečaj, a ugledni pulski profesori ekonomije upozoravaju da bi stečaj tog brodogradilišta doveo do društveno-ekonomske katastrofe u Istri, u ponor povući i IDS.

Prerano je donositi zaključke, ali viđeno na pulskim ulicama nimalo ne ide u prilog toj stranci. Mala iskra dovoljna je da se proširi razoran požar, a u ovom je slučaju iskra već postala krijes...

Štrajk u Uljaniku

Nino Jakovčić
1/15

Komentara 214

BU
Bubimirka
21:22 25.08.2018.

Antifašisti pa lopovi.ma nemoguće

PR
prajdali100
21:25 25.08.2018.

Javna je tajna da je IDS interesna skupina koja u Istri radi što god hoće.I Kajina su uspjeli ušutkati !!!! Moš mislit o kakvim dilovima se radi i kakav je lopovluk na djelu.Onaj Jakovčić i narkos Miletić su odavno zreli biti iza rešetaka ali NETKO ih štiti.Pa zaboga o njima OSA, DORH I POLICIJA mora imati brdo materijala !!!!! Jesu li to oni nedodirljivi ?

RK
Rodneral Križičević Rodnik
21:28 25.08.2018.

Sad će se javiti olinjali jarac iz inozemstva i okriviti Thompsona da je zaveo radnike i odveo Uljanik u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije