Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački biskupi pitaju papu

Može li protestant u braku s katolikom pristupiti pričesti?

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2018.
u 19:55

Papa Franjo 2015.: Mogu pristupiti pričesti ako im to savjest dopušta

Može li protestant (protestantica) u braku s osobom katoličke vjere pristupiti pričesti? To pitanje sedmorica njemačkih biskupa postavila su pročelniku Kongregacije za nauk vjere nadbiskupu Luisu Ladariji Ferreru i predsjedniku Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinalu Kurtu Kochu.

Naime, u veljači je Njemačka biskupska konferencija dvotrećinskom većinom izglasala nacrt dokumenta koji je predviđao tako što u određenim situacijama. Sedmorica njemačkih biskupa, među kojima nadbiskup Kölna kardinal Rainer Maria Woelki, zatražila su pismom 22. ožujka da se Sveta Stolica izjasni o tom pitanju s obzirom na to da kriteriji moraju biti valjani za cijelu Crkvu, a ne samo za neku biskupsku konferenciju. Potrebna je odluka univerzalne Crkve, dakle pape, kako bi bila valjana svuda u svijetu. Vijest o tom pismu Vatikanu sada je objavio njemački list Kölner Stadt-Anzeiger. Uz kardinala Woelkija pismo od tri stranice potpisali su Ludwig Schick, nadbiskup Bamberga, Konrad Zdarsa, biskup Augsburga, Gregor Maria Hanke, biskup Eichstätta, Stefan Oster, biskup Passaua, Rudolf Voderholzer, biskup Regensburga, i Wolfgang Ipolt, biskup Görlitza.

Za inicijativu sedmorice biskupa nije znao predsjednik Njemačke biskupske konferencije münchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx koji je 4. travnja obznanio kako ono što je u veljači bilo odlučeno samo nacrt, a ne konačni tekst vezan uz pravo pristupa pričesti. Kardinal Marx na koncu rada Njemačke biskupske konferencije iznio je kako pričest mogu dobiti evangelistički partner ako prihvati katoličku euharistijsku vjeru, i to poslije razgovora s katoličkim svećenikom. Njemački se kardinal pozvao na encikliku Ecclesia de eucaristia pape Ivana Pavla II. od 2003. gdje se govori o “ozbiljnoj duhovnoj potrebi” nekatoličkog partnera da pristupi pričesti koju treba razmotriti radi “vječnog spasenja pojedinih vjernika”.

Podsjetimo i kako je 2015. za posjeta luteranskoj zajednici u Rimu papa Franjo, odgovarajući na pitanje, kazao kako protestanti, bez obzira na to što ne postoji opća dozvola, mogu pristupiti pričesti ako im to njihova savjest dopušta. Franjo je zapravo prenio ekumensku direktivu Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana iz 1993. gdje se pitanje pristupa pričesti nekatoličkog partnera u braku naglašava kao komplicirano i ostavlja se odluci biskupa. U tom je smislu djelovao Drugi vatikanski koncil utvrđujući kakav stav treba zauzeti prema istočnjacima, koji su u dobroj vjeri odijeljeni od Katoličke crkve, ako spontano zatraže da prime euharistiju od katoličkog službenika. Ovaj su način postupanja potom potvrdila oba kodeksa koja su razmotrili i slučaj drugih neistočnih kršćana koji nisu u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom.

Sada se očekuje odgovor Svete Stolice na osjetljivo pitanje njemačkih biskupa.

 

Komentara 33

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
20:01 07.04.2018.

I kažemo da su talibani zaostali !

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
20:27 07.04.2018.

Mislim da je već samo pitanje nemoguće. U našoj crkvi nema homo brakova.

Avatar boros
boros
10:12 01.05.2018.

...L Z N

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije