Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bavarsko 'ne' crtežima na tijelu

Može li policajac biti lošiji u svom poslu ako ima tetovažu ili dvije?

Tetovaža
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
16.11.2018.
u 21:29

Tetovaže više nisu što su nekoć bile, postale su globalni pomodni trend kojem ne odolijevaju ni policajci

Bavarski policajac Jürgen Prichta (42) razočaran je što je bavarski Upravni sud nakon čak pet godina sporenja odlučio ne udovoljiti njegovoj želji da si na podlaktici tetovira havajski pozdrav “Aloha”. Prichta je, prema pisanju elektroničkog izdanja Spiegela, htio da ta tetovaža bude trajno sjećanje na medeni mjesec koji je sa svojom suprugom Antjeom proveo na Havajima.

Međutim, kako je ljeti obvezan nositi uniformu s kratkim rukavima, ta bi tetovaža bila vidljiva pa se i na nju može primijeniti zakonska odredba prema kojoj se u pojedinim službama mogu propisati pravila o nošenju uniforme i vanjskim obilježjima, što uključuje i izgled kose i brade te drugih vidljivih obilježja.

Ne može ni “Aloha”

I u Hrvatskoj postoji propis koji policajce sprečava da imaju tetovaže na vidljivim mjestima, ali naš Ustavni sud tu je odredbu ukinuo s tim da ona prestaje važiti 31. prosinca. Do tada MUP ima priliku ustavnopravno prihvatljivo obrazložiti razloge za zabranu tetovaža.

Prvostupanjski sud u Njemačkoj još 2016. osobito je problematičnim smatrao što tetovaža nosi poruku. Unatoč tomu što Aloha ima značaj ljubavi, ljubaznosti i suosjećanja. I ta poruka, obrazložio je njemački sud, “može dovesti do umanjenja reputacije”, i to “osobito kad se zakoni i zabrane moraju prisilno provoditi”. Bavarski Upravni sud na veliku je žalost Jürgena Prichta u srijedu potvrdio stajalište nižeg suda.

Prema pravilniku našeg MUP-a, vidljiva tetovaža tretira se kao medicinski uvjetovana kontraindikacija ako je ne pokriva ljetna policijska odora. Taj je stav u formi pravilnika potpisao tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koristeći se zakonskom ovlašću da uz suglasnost ministra zdravstva utvrdi mjerila za ocjenu “posebne psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti”.

MUP: Dozvolit ćemo tetovaže

MUP je na traženje Ustavnog suda obrazložio da je ta kontraindikacija utemeljena “na stajalištu medicinske znanosti ili struke prema kojemu su tetovaže odstupanje od stanja zdravlja koje utječe na psihičku ili tjelesnu sposobnost – posebno u pogledu sposobnosti za obavljanje određenog posla”. Tetovaže MUP smatra “neprimjerenima na policijskim službenicima koji su u obavljanju policijskih poslova u neposrednom kontaktu s građanima”. Prema podacima MUP-a o provedenim zdravstvenim pregledima, 1% kandidata za policijski posao zbog tetovaže su ocijenjeni nesposobnima.

Za Ustavni sud nije sporno propisivanje uvjeta koje moraju ispunjavati kandidati za policijski posao, odnosno policijski službenici za obavljanje službe. Ali, MUP nije iznio stajališta medicinske znanosti ili struke iz kojih bi proizlazilo da su tetovaže “odstupanje od stanja zdravlja koje utječe na psihičku ili tjelesnu sposobnost – posebno u pogledu sposobnosti za obavljanje određenog posla”.

Spornu je odredbu srušio Andrija Krivak, inače viši savjetnik na Općinskom sudu u Novom Zagrebu koji je još 2010. podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti sporne odredbe o tetovaži iz MUP-ova pravilnika, a prema kojem su sporne tetovaže na vidljivim mjestima koje ne prekriva ljetna policijska odora i tetovaže neprimjerenog sadržaja. Ranije su bile sporne i sve tetovaže veće od 10 cm.

Krivak je obrazložio da su tetovirani kandidati za policijski posao diskriminirani u odnosu na netetovirane jer ne mogu pod jednakim uvjetima biti primljeni u javnu službu. S tim da tetoviranost ne utječe na tjelesnu ili duševnu sposobnost pa nema razloga da se samo zbog te okolnosti nekoga proglasi zdravstveno nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika. Sadržaj tetovaže može govoriti o nečijoj osobnosti i stavovima, ali u trenutku tetoviranja jer se stavovi mijenjaju tijekom života pa je nedopustivo da netko ispašta zbog stavova iz mladosti ili trenutka nepromišljenosti. Pogotovo ako uzmemo u obzir da i počinitelji kaznenih djela imaju pravo na rehabilitaciju, obrazložio je Krivak.

Dakako, spomenuo je i to da tetovaže više nisu što su nekoć bile, već su danas najobičniji “globalni pomodarski trend”.

– Tetovaže će za kandidate za prijam u MUP biti dozvoljene, no vodit će se računa da njihov izgled ili sadržaj nije uvredljiv na nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj osnovi koja vrijeđa osjećaje građana, na upit o tretmanu tetovaža odgovorio nam je ministar Davor Božinović. Inače, za razliku od Bavarske, u ostalim dijelovima Njemačke nisu tako rigorozni spram tetovaža na policajcima.

>> Pogledajte zašto su ovi policajci postali hit na društvenim mrežama

Komentara 19

GO
goran2hr
21:42 16.11.2018.

Tetoviranje? Nekada je to bilo rezervirano za robijaše.

MU
mulag
07:06 17.11.2018.

ja cu si pišu tetovirat

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:22 17.11.2018.

Dokle dozvoliti a od gdje zabraniti? Tetovaze po vratu sa debilnim simbolima su mozda vise znak za glupost i neukusa osobe koja ih nosi. Ako se dozvoli tetavaza na vidljivim djelovima tjela onda se mora dozvoliti i piercing. Znaci na kraju imamo policajca koji se tetovirao po licu sa nekoliko cavla i usnjaka po usnama i obrvama. Tko to sada zeli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije