Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispiti iz državne mature

Može li ova generacija maturanata proći matematiku i hrvatski s više od dvojke?

Ilustracija za pisanje državne mature
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
27.05.2022.
u 21:26

Prošle je godine ispitu iz engleskoga jezika na višoj razini pristupilo 17.188 maturanata. Većina pristupnika koji su birali višu razinu tog ispita bili su gimnazijalci, a kada se promatraju učenici strukovnih škola, višu razinu engleskog jezika birali su uglavnom učenici ekonomskih srednjih škola kao i oni koji su pohađali srednje elektrotehničke škole.

Za učenike kojima su češki, mađarski, srpski i talijanski materinski jezici, kao i za one koji su u sustavu prijavili grčki jezik, u utorak 31. svibnja i službeno počinje državna matura. Ispiti državne mature kojima gimnazijalci i formalno završavaju srednjoškolsko obrazovanje pisat će se tijekom pet tjedana sve do 27. lipnja.

U prvom tjednu pisanja državne mature među obveznim je predmetima engleski jezik kojem će učenici pristupiti 2. lipnja u 9 sati neovisno o tome jesu li se prijavili za višu ili osnovnu razinu. Naime, engleski jezik već je godinama predmet u kojem učenici ostvaruju vrlo dobre rezultate. Usporedbe radi, prošle je godine ispitu iz engleskoga jezika na višoj razini pristupilo 17.188 maturanata. Većina pristupnika koji su birali višu razinu tog ispita bili su gimnazijalci, a kada se promatraju učenici strukovnih škola, višu razinu engleskog jezika birali su uglavnom učenici ekonomskih srednjih škola kao i oni koji su pohađali srednje elektrotehničke škole.

Najčešće ocjene na tome ispitu među prošlogodišnjom su generacijom bile trojke i četvorke, dok su ti isti učenici u tome predmetu u školi imali zaključenu peticu.

Ovogodišnja generacija učenika hrvatskom jeziku pristupit će 23. lipnja kada je na rasporedu ispit i 24. lipnja kad ih očekuje esej neovisno o razini ispita koju su birali. Lani je ispitu iz hrvatskog jezika na višoj razini pristupilo 18.512 maturanata. Nisu se proslavili jer je među onima koji su birali višu razinu tog predmeta najčešća ocjena lani bila dvojka, čime je dokazan višegodišnji trend da učenici bolje znaju strani nego materinski jezik. Da stvar bude gora, dvojku su lani na maturi dobili učenici koji su u školi iz hrvatskog jezika imali zaključenu četvorku. Dvojka je uostalom lani bila i najčešća ocjena među učenicima koji su prijavili osnovnu razinu ispita iz hrvatskog jezika.

Kada je riječ o matematici, ispitu koji se ove godine piše u posljednjem tjednu državne mature i s kojim ujedno 27. lipnja ispiti i završavaju, ni tu prošlogodišnja generacija nije ostvarila zapaženije rezultate. Osnovnoj razini toga ispita lani je pristupilo 18.209 maturanata koji su najčešće ocjenjivani – dvojkom.

To je bio i jedini ispit koji je pokazao ujednačenost sa školskim ocjenama jer je među pristupnicima te razine najčešća zaključna ocjena u školi bila dvojka. Ta je ocjena lani bila najčešća i među onima koji su birali taj predmet na višoj razini. Ovogodišnja generacija učenika svoje rezultate državne mature saznat će 11. srpnja.

VIDEO Zastrašujuća snimka pijavice kod Siska: 'Nakon poplava i potresa, sad i ovo'

Komentara 1

PE
pežo
10:21 28.05.2022.

Teško ako se uzme u obzir da je sve počelo sa štrajkom i završilo koronom ta djeca nisu dobila dovoljno informacija i dvije godine predavanja su propale-posljedice će biti još generacijama osnovaca i ostalih jer je teško nadoknaditi propušteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije