Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk izmaknuo kontroli

Može li ministrica Divjak preživjeti učiteljsko ‘ne’ Vladi?

Ministrica Blaženka Divjak
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
28.11.2019.
u 20:46

Zbog štrajka koji se nastavlja učenici osnovnih i srednjih škola ulaze u treći tjedan nadoknade nastave

Kada je nakon velikih prosvjeda u lipnju 2017. godine od tadašnjeg ministra Pave Barišića Blaženka Divjak preuzela ključnu ulogu u Ministarstvu obrazovanja, bila je peti čelni čovjek obrazovanja koji se izmijenio od 2013. godine. Samouvjereno je tada, još pod dojmom prosvjeda u kojima je sudjelovala, kazala da neće pristajati na političke ucjene, nego da će sustav voditi tako da bude na korist ulasku hrvatskog obrazovnog sustava u 21. stoljeće. Dvije godine nakon, u jeku novih štrajkova u istom resoru i iz istih razloga, Divjak je u to “21. stoljeće” uvela samo sebe – prva je ministrica obrazovanja u povijesti koja je podržala učitelje, profesore i nastavnike u zahtjevu za povećanje koeficijenata, a da za njih u dvije godine rada nije napravila ništa.

Ili ih barem ničim nije motivirala da ozbiljno prionu njezinoj “Školi za život”. Reformu je krenula graditi “od krova”, kupujući tablete, razvijajući Loomen, dok je “stupove”, kako je nazivala učitelje, ostavila po strani. Točnije, prepustila ih je svojoj pomoćnici Lidiji Kralj, nekadašnjoj prijateljici koja će s prvim danom nove godine napustiti Ministarstvo i vratiti se, kako je kazala - kući?!

Divjak je prva ministrica koja je, kada je voda došla do grla, a sindikalni prosvjedi i zahtjevi izmaknuli njezinoj kontroli, kazala da neće sudjelovati “u igrama moći Vlade i sindikata”, pa ostala u toj istoj Vladi govoreći da je tu dokle god “Škola za život” ima rezultata, iako je valjda svjesna da štrajk traje već mjesec dana.

Ona je i prva ministrica koja je kazala da je na sastanku sa sindikatima na kojem nije bila premijer Plenković ponudio upravo njezin prijedlog. Preuzima li time Divjak odgovornost i za vrlo vjerojatnu odbijenicu učitelja, nastavnika i profesora, nije se izjasnila.

HNS: Nema razloga da ode

Svih 34 dana štrajka ministrica Divjak nijednom nije pomislila na ostavku.

Ja nisam dezerter. I onda kad je teško, ja sam tu. I kad treba predlagati rješenja, ja sam tu od početka. Na ovo sam upozoravala prije nekoliko mjeseci, a sada pogotovo kad me napadaju ovi veliki reformatori i junaci – kazala je Divjak. Hoće li ona biti i prva ministrica koja je s prosvjedom došla i s prosvjedom otišla? Ima li još uvijek podršku svih koalicijskih partnera?

– Ako je HNS kriv za nešto, onda je kriv za to što je obrazovna reforma u školama, prvi put nakon 20 i nešto godina, a s time što nema nastave u školama HNS nema nikakve veze. Očito nismo narod koji je sklon promjenama, a jedinu krivnju koju mogu preuzeti u ime HNS-a jest što je reforma u školama – pojasnio je novinarima prekjučer predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

– Ne vidim razlog zašto bi se smijenila jedina ministrica koja u ovoj Vladi i svim prijašnjim vladama provodi istinsku pravu reformu. Uopće ne razmišljamo u smjeru da se nju smijeni, a ne vidim ni zašto bi Vlada tj. premijer razmišljali o njezinoj smjeni. Ona ima punu podršku HNS-a, i imat će je – naglasio je Batinić.

Da ni sam ne zna da li je ministrica Divjak i dalje ministrica, komentirao je za Večernji list Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

– Ne znam je li ministrica i dalje ministrica jer je nema nigdje. Čini mi se da je čuvarica plaže u ljetnom periodu – kazao je Hrebak. Kako je poručio, smatra da nastavnici zaslužuju veće plaće, ali ne svi i ne u jednakim omjerima.

– Ne rade svi jednako i ne zaslužuju svi isto. Nema smisla da nakon svega Divjak ostane ministrica jer cijelo vrijeme štrajka šuti i izgubila je kredibilitet. Ne može ministar biti na čelu resora kojim se bave svi osim same ministrice – kazao je Hrebak.

Da je sve izmaknulo kontroli, te da se sve zakuhalo nespretnim načinom komunikacije ministrice smatra Branko Hrg, koji je i sam 11 godina radio u osnovnoj školi.

– Dok je u tijeku štrajk, vrlo je nezgodno dati ostavku i to ništa ne rješava. Nakon što se situacija riješi, treba sjesti i sagledati sve propuste. Sada je jasno da učitelji kritiziraju što se više novca nije utrošilo na njih, a ne na silne tablete i značke koje moraju skupljati što više podsjeća na igranje videoigara nego na reformu – kazao je Hrg. Kakva je sudbina ministrice Divjak, ne želi otkriti ni premijer Plenković, poručuje tek da mu je puno važnije da se učenici vrate u učionice, a da će se nakon toga razgovarati s ministricom.

Nije korektno prema obiteljima

– Nema političkih igara, nego odgovornosti Vlade da gleda cjelinu – poručio je Plenković.

Treba li Divjak dati ostavku, ne želi komentirati ni ministar Marić. Kazao je tek da njemu osobno ne bi bilo prihvatljivo da izgubljene sate učenici moraju nadoknađivati i subotama.

– Mislim da to nije korektno prema obiteljima – kazao je Marić.

Da je odgovornost ministrice Blaženke Divjak apsolutno najveća i da nije prepoznala kamo vodi njezin politički angažman, kazala je Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju.

– Ministrica je lansirala raketu sa sindikatima i sada tu raketu ne kontrolira nitko. Kada se “udružila” sa sindikatima, što je bilo jasno iz njezinih prvih nastupa, počela je raditi protiv Vlade, a ne sjećam se da smo to ikada vidjeli u Hrvatskoj. To je neodgovorno, jer ako ste dio Vlade, zastupate iste stavove, odnosno napustite Vladu ako se s njima ne slažete. Kada je postalo jasno da HNS ne želi napustiti Vladu, ministrica Divjak je kazala da se ona ne bi željela miješati u “igre moći”. Jednostavno, ne možete biti dio Vlade, a onda kazati da zapravo ne želite raditi – poručila je Mamić.

Situaciju više ne kontroliraju ni sindikati, a u cijeloj priči najviše trpe učenici i roditelji.

– Ministrica je u dvije godine mogla promijeniti nastavnicima, profesorima i učiteljima koeficijent. Nije napravila ništa – zaključuje Mamić.

Da sindikati moraju prihvatiti ponudu, kazao je ranije i Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, ne komentirajući treba li Divjak otići.

Pupovac: HNS je ušao u koaliciju da napravi reformu

Milorad Pupovac (SDSS) nije komentirao situaciju u koaliciji nakon što je štrajk izmaknuo kontroli. U vrijeme kada je HNS prijetio izlaskom iz Vlade zbog zahtjeva učitelja, Pupovac je kazao da je HNS ušao u koaliciju da napravi reformu i tada kazao da ako Vlada treba pasti - neka padne

Iako se predstavlja kao spasitelj obrazovanja, Vrdoljak sada šuti

Iako se HNS i Ivan Vrdoljak dugo predstavljaju kao spasitelji obrazovanja, nerijetko tvrdeći da čine sve za reformu i da je u škole uvedena samo zahvaljujući njima, u jeku najvećeg štrajka i problema Vrdoljak šuti. Iako je prije kulminacije bio glasan, pa čak prijetio i izlaskom iz Vlade zbog koeficijenata.     

Hrebak: Divjak ne može voditi resor kojim se bave svi osim nje i mora otići

Dario Hrebak smatra da Divjak treba podnjeti ostavku. Kako je kazao, nema smisla da ostane ministrica jer cijelo vrijeme štrajka šuti i izgubila je kredibilitet. – Ne znam je li ministrica i dalje ministrica jer je nema nigdje. Ne može ministrica voditi resor kojim se bave svi osim nje – kazao je Hrebak.

Hrg: Učitelji ne kritiziraju samo koeficijent nego tablete i loomene

Sve ovo zakuhano je nespretnim načinom komunikacije ministrice Blaženke Divjak. Sada je jasno da učitelji ne kritiziraju samo koeficijent, nego da kritiziraju što se više novaca nije uložilo u njih, a ne u tablete i Loomen, što podsjeća na videoigrice, a ne na prave edukacije za nastavnike.

Komentara 107

KU
Kultura
21:50 28.11.2019.

Ne bojte se HNS-ov kadar moze sve prezivjeti. Takve uhljebe svijet nije vidio.

DU
Deleted user
21:29 28.11.2019.

Najgora ministrica u povijesti Hrvatske. Navukla učitelje na prosvjede,a kad je sve izmaknulo kontroli umakla i ona .Ugrozila vladu i premijera.Svaka čast HNS-u na kadru.Sad će imati umjesto 1,3% glasača 0,611 %.

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
21:58 28.11.2019.

Krajnji je trenutak da se razriješi ministrica. Ona je u velikoj mjeri zaslužna za ovaj štrajk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije