Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ocjena WB-a

Može li lošije? Samo Rumunjska i Kirgistan gori od Hrvatske

šuker, popijač
Boris Ščitar/PIXSELL
09.10.2010.
u 18:14

Hrvatska je među četiri od 30 zemalja istočne Europe i srednje Azije koje i dalje imaju gospodarski pad

Gospodarski rast vratio se u zemlje tranzicijske Europe i srednje Azije, ali uza zabrinutost zbog održivosti tog rasta i činjenice da on ne donosi velik broj novih radnih mjesta, poručeno je na konferenciji za novinare u povodu godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Dok se s jedne strane rast i ekonomski oporavak prije svega mogu zahvaliti dobrim izvedbama velikih gospodarstava kao što su poljsko, rusko i tursko, Hrvatska se našla među četiri od trideset zemalja istočne Europe i srednje Azije u kojima je zabilježen gospodarski pad.

Gori od nas su samo Rumunjska i Kirgistan. Ukupno je u trideset zemalja pad od 5,9 posto u 2009. pretvoren u solidan 3,9-postotni rast u 2010. Glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill istaknuo je da Hrvatska ima visok inozemni dug s visokom trenutačnom razinom dospijeća te visoku razinu socijalne potrošnje. Zanimljive su Gillove ocjene kako vlastodršci u Hrvatskoj nisu za krize vukli pogrešne poteze.

Smatra da je riječ o dubljim problemima koje je posebno teško rješavati u recesiji. Najveći rast imaju Turkmenistan i Uzbekistan. Izvještaj Svjetske banke predviđa istočnoj Europi i središnjoj Aziji pristojan rast, ali on će biti slab u usporedbi s drugim regijama u razvoju.

Komentara 220

LB
l,bebiic
19:00 09.10.2010.

DOLJE SDP I KOMUNISTI ,fujjj

CH
chemica
19:24 09.10.2010.

Ljudi, bolji smo od Kirgistana!

LB
l,bebiic
19:00 09.10.2010.

ŽIVIO HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije