Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon konzervativne i lijeva revolucija

Može li aktivistička Nova ljevica ugroziti SDP?

nova ljevica
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/9
19.12.2016.
u 11:45

Nova ljevica upozorava na “militantni nacionalizam, rast klerikalizma, snažno socijalno raslojavanje i ekonomsko potonuće”

Intoniranjem “Lijepe naše” jučer je u prepunom Novinarskom domu u Zagrebu održana osnivačka skupština Nove ljevice – stranke za demokratizaciju i održivi razvoj, čiju jezgru čine intelektualci, znanstvenici i aktivisti Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić, Dragan Markovina, Zoran Pusić i Vesna Teršelič.

Za Hrvatsku različitosti

– Bit ćemo ustrajni i odlučni da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drukčiji politički govor i drukčije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina. Svi zaslužujemo živjeti bez straha uz poštovanje ljudskih prava svih nas različitih, za bolju Hrvatsku – kazala je Rada Borić.

Zoran Pusić istaknuo je da je osnivanje lijeve stranke koja promiče individualne slobode osobito teško, no to ih nije pokolebalo. Kazao je da Nova ljevica ima duboke korijene u radu “onog dijela civilnog društva koji se dosljedno zalagao za izgradnju pristojnog, tolerantnog društva, neopterećenog mitovima, predrasudama, zatucanošću i natražnjaštvom, netrpeljivošću, strahom i mržnjom koji iz svega toga obično proizlaze”.

Skupu se obratio i Dragan Markovina kritikom institucionalne ljevice “koja je propustila provoditi adekvatnu i konzistentnu politiku”. – Militantni nacionalizam koji prijeti rehabilitacijom ustaštva, rast klerikalizma, sve snažnije socijalno raslojavanje, realne su prijetnje za hrvatsko društvo i demokratske procese koje zahtijevaju suradnju svih društvenih subjekata spremnih da se toj opasnosti suprotstave. Nova ljevica nudi, ali i traži pomoć svih koji na sličnoj liniji razmišljaju, nudi modernu državu u kojoj nacionalizam konačno neće biti tema, nudimo zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret i ustašku državu na mjesto koje mu pripada, jednu zemlju u kojoj ćemo, nadamo se, uspjeti zaustaviti socijalno raslojavanje i ekonomsko potonuće društva, nudimo društvo u kojemu će na prvome mjestu biti interesi građana – kazao je Markovina. Dodao je da će Nova ljevica biti otvorena za suradnju sa svim pokretima, inicijativama, nevladinim organizacijama i političkim strankama s kojima dijeli temeljne svjetonazorske i političke stavove, svima onima koji su se svih ovih godina izložili i na pitanju zaštite ljudskih prava, ugroženosti manjina, na pitanjima ugroženosti javnih prostora te zaštite radničkih prava. – Nadamo da će ova stranka konačno promijeniti političku situaciju u zemlji – rekao je Markovina u ime stranke koja će zastupati političke programe kojima je cilj svakom hrvatskom građaninu osigurati dostojanstven život, socijalnu sigurnost i demokratska prava.

Stogodišnji antifašist

Podršku novoj stranci izrazili su i bivši predsjednik Ivo Josipović, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik i čelnik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Vjeran Zuppa, a u publici su viđeni brojni aktivisti i političari, pripadnici organizacija civilnog društva i nevladinih udruga, znanstvenici, književnici, glumci, likovni umjetnici, odvjetnici i novinari, među njima i Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, Daniela Trbović, Vojo Šiljak, Damir Markovina, Lana Barić, Vili Matula i Sanja Sarnavka, a snažnim pljeskom pozdravili su i antifašista stogodišnjaka Josipa Hrženjaka.

>> Dragan Markovina: Nudimo zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret na mjesto koje mu pripada

Komentara 173

WI
wice
11:58 19.12.2016.

Mogli su se nazvati yugo-komunistički-fašisti

DU
Deleted user
12:00 19.12.2016.

Ovi su skroz prosvirali,Markovina je lik koji je otvoreno rekao da njega Hrvatska ne zanima,da kad svira himna Lijepa naša jedva čeka da završi,on je mrzitelj Hrvatske i svega što je hrvatsko. Nedaj Bože da ovi dođu na vlast, imali bih na stotine Ovčara i Blajburga.

DU
Deleted user
11:59 19.12.2016.

ovi mogu ugroziti jedno SDSS, jer ce njima jedino uzeti glasove, buduci se vidi sto je cilj ove tzv. stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije